8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRA-APPS estimează încasări de peste 200 de milioane de lei, din vânzări...

RA-APPS estimează încasări de peste 200 de milioane de lei, din vânzări de imobile

Regia Patrimoniului de Stat şi-a bugetat, pentru acest an, încasări care depăşesc 200 milioane lei din vânzări de imobile, peste estimările ultimilor ani, deşi a ratat constant ţinta de venituri din această sursă, relatează Mediafax.

Pentru acest an, Regia Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RA-APPS) estimează că va încasa 200,2 milioane lei şi va obţine un profit brut de 1,6 milioane lei, conform bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de Guvern. Astfel de estimări au fost bugetate anual de RA-APPS, dar de fiecare dată încasările finale au fost modeste, iar regia a rămas cu mari pierderi.

În 2014, regia a ratat din nou, al treilea an consecutiv, propria ţintă de încasări din vânzări de imobile, obţinând doar 75,8 milioane lei deşi la începutul anului anunţa că va încasa 190 milioane lei din licitaţii. Pierderile s-au ridicat la 57,2 milioane lei, deşi RA-APPS anunţa că va închide anul cu profit. Regia a cheltuit însă peste 50 milioane lei pe salarii, inclusiv bonusuri şi drepturile şefilor, şi şi-a bugetat 26,3 milioane lei pentru baza materiala de reprezentare şi protocol, cu 11,2 milioane lei mai mult decât suma cheltuită anul trecut.

Şi pentru 2015, RA-APPS îşi anunţă intenţia de a cheltui 51 milioane lei pe salarii şi bonusuri, la care se adaugă 566.000 lei rezervate pentru conducere. La sfârşitul anului 2013, regia a fost obligată să îşi revizuiască din nou, în scădere drastică, estimarea de încasări. Aceasta era a doua revizuire în scădere a încasărilor RA-APPS, după cea operată în 2012, din nou pe fondul licitaţiilor eşuate, cele mai multe din lipsă de oferte.

Astfel, pentru 2013, regia estima venituri din vânzarea de imobile de 193,5 milioane lei, dar a rămas cu încasări de doar 42 milioane lei, de aproape cinci ori mai puţin faţă de prognoza iniţială. Mai mult, RA-APPS a rămas în deficit, cu o pierdere de 65 milioane lei, aproape dublu faţă de anul precedent, deşi miza pe profit.

În 2012, Guvernul a revizuit, de asemenea, în scădere drastică estimarea de venituri obţinute din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei la doar 296,2 milioane lei, pe fondul licitaţiilor eşuate.

 Recent, RA-APPS a eşuat şi în vânzarea hotelului Triumf din Capitală, unul dintre cele mai valoroase active din portofoliu, deoarece nu a primit nicio ofertă deşi a redus preţul faţă de licitaţia anterioară, din 2007. Noul cadru legal introdus de Guvern în primăvara anului 2013 prevede că, în cazul în care cea de-a treia licitaţie a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puţin preţul de pornire al licitaţiei, imobilul va putea fi vândut prin negociere, pe baza unei oferte de cumpărare care va putea fi mai mică cu până la 30% decât preţul de pornire, dar nu mai mică decât "valoarea de inventar" a imobilului.

Regia Protocolului de Stat, cu un număr mediu de 2.118 angajaţi, cu un câştig mediu lunar mai mare de 2.000 lei, deţine aproximativ 650 locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile şi mai mult de 250 hectare teren, moştenite de la fosta gospodărie de stat a PCR şi ocupate de actuali sau foşti demnitari, ori chiar de rudele lor. Acestora li se adaugă zeci de spaţii comerciale, ferme şi unităţi turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucureşti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviştea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase. Surse oficiale au declarat că întregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro -1 miliard euro.

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...
Ultima oră
Pe aceeași temă