11.8 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRecesiune și în al treilea trimestru?

Recesiune și în al treilea trimestru?

 

Economia a început al treilea trimestru al anului cu stângul. Datele sectoriale din prima lună a acestui trimestru, respectiv iulie, sunt mai proaste decât cele din luna iunie. Economiştii avertizează că evoluţia poate semnifica menţinerea economiei în zona recesiunii.

Economia va rămâne cel mai probabil şi în al treilea trimestru al anului în recesiune, estimează economiştii, după ce la finele săptămânii trecute Institutul Naţional de Statistică a dat publicităţii indicii producţiei industriale pentru luna iulie. Potrivit datelor, producţia industrială în serie ajustată a scăzut cu 0,1% faţă de luna precedentă. Scăderea a fost de 0,7% în cazul industriei prelucrătoare, fiind înregistrată o creştere de 8,4% în industria extractivă. Scăderi importante au fost înregistrate în cazul industriei alimentare (-7,8%), produselor textile (-4,2%), autovehicule (-1,9%), industria bunurilor folosinţă îndelungată (-4,4%) etc.

“Suntem în recesiune tehnică şi probabilitatea este ca să rămânem în recesiune şi după acest trimestru. Trimestrul al treilea a început foarte rău. Deci, trimestrul trei are mare probabilitate să fie în continuare pe minus faţă de trimestrul anterior, dar avem doar datele pe iulie”, spune, potrivit Mediafax, Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

Economistul băncii a arătat că industria a decelerat, comerţul cu amănuntul a decelerat la 6,3%, iar exporturile au urcat cu 12,7% lună la lună şi cu 6,6% an/an, la 4,8 miliarde euro.

Relansarea investiţiilor, amputate serios în prima parte a anului, ar putea îndrepta în oarecare măsură tendinţele de recesiune din economie. Persistă însă semne de întrebare. Va avea loc relansarea în condiţiile în care se apropie anotimpul rece, prea puţin propice lucrărilor publice? Va fi Guvernul motivat să dea drumul la investiţii în condiţiile în care se apropie alegerile? “Nu ştiu în ce măsură vor fi relansate investiţiile publice, mai ales că intrăm într-o perioadă electorală. Asta ar mai putea schimba puţin perspectiva, dar estimarea actuală este că vom rămâne în recesiune tehnică”, a spus Rădulescu.

România a reintrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat, care au relevat modificarea evoluţiei pentru primul trimestru, de la +0,2% la -0,2%. În ultimii şapte ani au fost câteva sectoare în care s-a mai investit, dar per global s-a dezinvestit pe toată această perioadă. Pe de altă parte, din punct de vedere al indicatorilor macroeconomici, economia nu a arătat niciodată mai bine decât acum după 1990.

Veştile bune

“Avem stabilitatea preţurilor, deficite comercial şi de cont curent mici, dobânzi la minime istorice”, a continuat economistul Băncii Transilvania. Rădulescu a explicat că exportul a atins record după record, mai ales pentru că populaţia din Vest a preferat, din cauza incertitudinilor, să cumpere produse mai ieftine din Est. “Exporturile româneşti au beneficiat de efectul de substituţie din Vest, dar lipsit de snobismul de marcă”, a arătat economistul băncii. Potrivit lui Rădulescu, este foarte probabil ca BNR să reducă din nou dobânda de politică monetară, plasată acum la 3,25% pe an, în septembrie şi noiembrie. “Probabilitatea unei dobânzi de 2,75% pe an până la finele anului este foarte mare”, consideră analistul. Analiştii băncii au o prognoză de creştere economică de 2,5% pentru acest an, în scădere de la 3,8% înainte de ultimele date privind PIB. Ei văd însă premise de accelerare graduală a PIB pe termen mediu, la 3,6% în 2015 şi 4,2% în 2016.   

Cele mai citite

Comisia Europeană prezintă cele mai puternice computere din UE

Comisia Europeană anunță punerea în funcțiune, în Spania, a unui nou supercomputer și prezintă, în acest context, o listă cu cele mai puternice computere...

Astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan / Șansa plutește-n aer, dar lipsește un Dudu Georgescu

Se pare că toate astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan în fotoliul de primar general. Altfel nu se explică bătălia oarbă pentru căutarea...

“Piedone nu este primul în București, sondajele sunt manipulate”, estimează rectorul SNSPA

Candidatul Cristian Popescu Piedone nu este, în mod real, principalul favorit în intențiile de vot pentru Primăria Capitalei, estimează rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Rectorul SNSPA...
Ultima oră
Pe aceeași temă