11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăReducerea TVA ar scădea prețurile la pește

Reducerea TVA ar scădea prețurile la pește

Scăderea TVA, propusă în proiectul noului Cod Fiscal, ar crește piața fiscalizată cu 20 de milioane de euro și ar determina o reducere a prețului peștelui cu 6-8%, potrivit Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Pescărie "Romfish", informează Mediafax.

"Pentru producția din piscicultură, piața fiscalizată s-ar dubla după reducerea TVA. În 2014 s-au vândut circa 11.000 de tone de pește de consum din piscicultura internă. Valoarea mărfii fiscalizate este circa 20 de milioane de euro. Prețurile s-ar putea reduce, după scăderea TVA, cu circa 6-8%, diferența fiind utilizată pentru dezvoltarea companiilor", a declarat directorul executiv al Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Pescărie "Romfish", Cătălin Platon.

Chiar şi în ipoteza în care preţurile peştelui în magazinele de specialitate nu ar scădea, spune Platin, diferenţa ar rămâne la fermier, care ar avea disponibil suplimentar pentru investiţii sau pentru crearea de locuri de muncă, sau în cel mai rău caz, ar plăti mai mult impozit pe profit către stat.

"Sub o formă sau alta, reducerea cotei de TVA aduce, pe termen mediu şi lung, mai mulţi bani la bugetul de stat, permiţând în acelaşi timp fermelor piscicole să se dezvolte", a mai spus el.

Din datele asociației, anual, circa 10.000 tone de peşte provenit doar din piscicultură (excluzând piața produselor din pescuit în ape interioare, Delta și Marea Neagră), cu o valoare de circa 20 de milioane de euro, "beneficiază" de un regim de comercializare nefiscalizat.

Potrivit Romfish, proiectul de lege privind noul Cod Fiscal va ajuta la dezvoltarea pisciculturii și prin anularea impozitului pentru construcţiile speciale, ceea ce deblochează investiţiile în construcţiile hidrotehnice ale amenajărilor piscicole (diguri, canale, instalaţii de alimentare/evacuare).

Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adăugată, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peşte, legume şi fructe produse alimentare de bază la 9%.
Cota standard de TVA ar urma să fie redusă în continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern.

Documentul prevede reducerea cotei standard pentru toate bunurile şi serviciile de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, reducerea cotei de TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe de la 24% la 9% începând cu 1 ianuarie 2016 şi introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părţi de clădire şi terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare, începând cu 1 ianuarie 2016.

Pentru 2016, încasările la buget sunt estimate să scadă cu 11,6 miliarde lei, dar cu o creştere la venituri de 6,4 miliarde lei din TVA, contribuţii sociale, impozit pe salarii, impactul bugetar net pentru anul viitor fiind calculat la 5,2 miliarde lei.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă