9.9 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRetragerea Codului Fiscal, o operaţiune de imagine

Retragerea Codului Fiscal, o operaţiune de imagine

 

După retragerea proiectului iniţial, zilele trecute, Finanţele au retrimis ministe­relor implicate un nou proiect de Cod Fiscal, aproape identic cu cel iniţial.

Ministrul Finanţelor a transmis miniştrilor, pe suport electronic, un nou proiect al Codului Fiscal, care nu mai prevede majorarea impozitului pentru maşini cu o capacitate cilindrică de până la 1.600 centimetri cubi, însă fără alte modificări faţă de forma iniţială, au declarat surse oficiale. Sâmbătă, Ministerul Finanţelor a anunţat că a retras, la solicitarea premierului Ponta, proiectele Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice.

Luni seară, premierul Ponta a sugerat că impozitul ar putea să nu mai fie majorat pentru maşinile cu motoare mici, chiar dacă taxa anuală este mică, ca o măsură “de stânga” indicată a fi susţinută şi de liberali, dar că primarii vor putea majora impozitele cu până la 50%, pentru autonomie locală, şi că persoanele fizice vor fi taxate mai mult, similar firmelor, pentru clădirile nerezidenţiale.

Forma retrimisă ieri este însă la fel de împovărătoare precum cea iniţială. Modificările nu sunt esenţiale, ci mai degrabă cosmetice. „Puţină lume a observat că vor să majoreze cu 600% impozitul pe terenul agricol, pe medie. La teren arabil se majorează de la 21 lei la 130 lei, deci cu 650%, iar pentru terenul intravilan plus construcţii, după ce în 2010 s-a băgat în baza impozabilă şi terenul de sub casă, îl măresc de la 1 la 8 lei pe metrul pătrat, adică o creştere cu 800%”, spune Gabriel Biriş, consultant fiscal la Biriş&Goran. Singura ameliorare apare în privinţa automobilelor de mic litraj. În forma iniţială se prevedea o majorare semnificativă, de două ori şi jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de până la 1.600 centimetri cubi, pentru motoare mai mari impozitul urmând însă să scadă. Impozitul era prevăzut să crească de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi în cazul autoturismelor cu motoare de până la 1.600 cm3 inclusiv.

Analiştii: Retragerea, o mişcare mediatică

Dacă nu s-a schimbat mai nimic, iar proiectul Codului Fiscal a fost retrimis într-o formă aproximativ identică celorlalte ministere implicate, apare întrebarea: de ce a fost acesta retras de pe site-ul Ministerului Finanţelor? De ce a cerut Victor Ponta acest lucru? “Au fost speriați de presă, care a criticat anumite prevederi. Din păcate, riscăm să ne trezim cu același proiect, în aceeași formă, fără să mai discutăm pe el. Trebuie ca autoritățile să înțeleagă că a discuta cu argumente pe o anumită temă și a asculta și opiniile celorlalți nu ar face decât să ajute la identificarea celor mai bune soluții”, spune Cristian Pârvan de la Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România. Și Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, este de părere că proiectul a fost retras din motive mediatice. “Lipsa de transparență este cruntă. Nu se discută în prealabil pe legi importante, nu se estimează impactul. Ori, prin proiectul Codului Fiscal se majorează impozitele, ceea ce afectează pe toată lumea”, susține acesta.

Oricum, nu este prima dată când Victor Ponta cere retragerea unui proiect de lege de la Finanţe pentru ca apoi lucrurile să rămână exact la fel. În urmă cu doi ani, Victor Ponta s-a arătat foarte supărat pentru apariţia unui proiect de lege pe site-ul Ministerului Finanţelor ce prevedea creşterea taxelor locale, de fapt o indexare a acestora. În toamna anului 2012 premierul Ponta se declara indignat din cauza faptului că reprezentanții Ministerului Finanțelor nu s-au consultat cu el în legătură cu majorarea taxelor și impozitelor și nici nu au explicat mai clar faptul că aceste majorări rămân la decizia primarilor. “Când am văzut ştirea – căci eu n-am văzut propunerea – l-am sunat pe ministrul Florin Georgescu şi am spus: Domnule, aţi înnebunit, ce aveţi? El a spus că nu ştie nimic şi că-l sună pe secretarul de stat Liviu Voinea. Îl sună pe Voinea, care spune: Nu ştiu nimic. Că aşa este la Ministerul Finanţelor, este ca într-o «Scrisoare pierdută». După care m-au sunat înapoi, în aceeaşi ordine ierarhică, şi mi-au explicat. Sigur, discuţia nu a fost aşa de veselă cum o descriu eu”, spunea Ponta la acel moment. Ca acum, şi atunci proiectul a fost retras şi a fost apoi reintrodus într-o formă similară, după ce însă opinia publică s-a obişnuit cu ideea creşterii taxelor. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, şi Mihaela Tănase, consilier de presă al ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, nu au răspuns ieri la telefon pentru a confirma informaţiile privind noul proiect de Cod Fiscal.  

Cele mai citite

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...
Ultima oră
Pe aceeași temă