12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia, cea mai mare inflație din UE

România, cea mai mare inflație din UE

România şi Austria au înregistrat, în aprilie, cea mai ridicată rată de creştere a preţurilor din Uniunea Europeană (UE), comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, de 1,6%. Inflația în cele două țări este dublă faţă de media UE, potrivit datelor anunţate de Eurostat.

Austria şi România au fost urmate de Finlanda, cu 1,3% şi Germania, cu 1,1%. Rate negative ale inflaţiei au fost înregistrate în Grecia, de 1,6%, Bulgaria, de 1,3%, Cipru, de 0,4%, Ungaria şi Slovacia, ambele cu 0,2%, precum şi Croaţia şi Portugalia, unde declinul s-a situat la 0,1%. Inflaţia anuală din UE s-a situat la 0,8% în aprilie, iar cea din zona euro la 0,7%.

Dintre cele 28 de state membre, 20 au raportat creşterea preţurilor, şapte au avut scăderi, iar Marea Britanie nu a transmis date către Eurostat. Raportat la luna martie, România a înregistrat o inflaţie lunară de 0,3%, faţă de un avans al preţurilor de 0,1% la nivelul UE.

Creşterea medie a preţurilor pentru perioada de 12 luni încheiată în aprilie s-a situat în România la 2,1%, al doilea mare avans din UE după Estonia, care a înregistrat o rată de 2,3%. UE a consemnat o inflaţie medie la 12 luni de 1,1%. Datele Eurostat se referă la indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă