12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia, o ţară de proprietari!

România, o ţară de proprietari!

Numărul locuinţelor aflate în proprietatea populaţiei este de circa 8,3 milioane, iar 96% dintre acestea sunt ocupate de cei care le deţin. Pe locul doi în clasamentul european după România se află Bulgaria.

Cei mai puţini proprietari, potrivit statisticilor se află în Germania, unde doar aproximativ 45% din populaţie deţine propria locuinţă. Cum s-a ajuns în situaţia asta în România?

„După ce ai trăit aproape 50 de ani de comunism şi ai visat să ai propria ta locuinţă este normal să îţi cumperi casa ta, indiferent în ce zonă, câte camere are sau ce confort. Fiecare şi-a cumpărat ce şi-a permis.Eu cred că mentalitatea este cea care i-a determinat pe majoritatea românilor să-şi dorească să aibă în proprietate un imobil. Altfel spus, dacă în alte ţări oamenii sunt dispuşi să se mute dintr-un oraş în altul pentru un salariu mai bun, pentru condiţii mai bune de viaţă, în România tocmai această „împământenire”, dorinţa oamenilor de a sta, de a trăi în aceleaşi locuri, uneori toată viaţa, i-a determinat să aibă această dorinţă de a deţine o proprietate în locul unde trăiesc, unde îşi desfăşoară activitatea, fără să fie prea mult interesaţi de condiţii mai bune în alte părţi”, este de părere Dragoş Dragoteanu, manager Euroest.

Peste 90% din români au o casă în proprietate

„Nu vă pune pe gânduri că ţara care are cei mai puţini proprietari este Germania, aproximativ 40%? Iar Germania este locomotiva Europei. E important de reţinut că pentru a fi proprietar trebuie să ai instincte corespunzătoare. Suntem stimulaţi să devenim proprietari, dar asta este de fapt o aberaţie, pentru că nu putem să fim toţi proprietari. În România sunt prea mulţi proprietari, din ¬cauza aceasta este o cădere puternică a imobiliarului, uitaţi-vă la imobile, unele sunt jalnice. Ar trebui să existe politici fiscale, în sensul unei clare departajări: stimulezi individul să plătească chirie şi este o parte a pieţei, şi stimulezi pe cine poate să fie proprie¬tar” apreciază Dan Ioan Popp, preşedinte Impact.

Mai bine dator la bancă decât chiriaş

„Românii preferă să plătească o rată la bancă, decât o chirie. Dacă închiriază, să presupunem un apartament cu două camere, diferenţa este mică între chiria pe care ar plăti-o şi rata la banca. Astfel, ştiu că după un număr de ani, 20-30 ani, rămâne proprietatea lor, pe când chiria se pierde.

„În această perioadă sunt persoane care şi-au achiziţionat o locuinţă prin credit şi le este foarte greu să îşi plătească rata lunară pentru acea locuinţă. Mulţi gândesc de ce să nu îmi fac un credit şi să îmi cumpăr locuinţa mea în loc să stau în chirie? Dacă nu îţi permiţi un asemenea efort financiar trebuie să te întinzi atât cât îţi poţi permite. Nu poţi scoate decât print-o educaţie îndelungată de zeci de ani această mentalitate a românilor”, susţine Luciana Petrescu, expert în marketing la Net Worth Advisory.

În România, în general cei care stau în chirie sunt cetăţenii străini, apoi sunt studenţii care vin la facultăţi din alte oraşe şi părinţii preferă să le plătească o chirie, pentru că nu ştiu care va fi viitorul lor. Mai sunt oameni care lucrează temporar într-o anume localitate şi nu au de ce să îşi cumpere o proprietate şi închiriază.

Avantaje şi dezavantaje

„Într-adevăr, este eficient să fii proprietar, pentru că faci o investiţie de lungă durată şi îţi vei păstra nişte drepturi, dar în acelaşi timp nu trebuie să neglijăm ideea de chirie, pentru că a fi chiriaş nu este o ruşine. Ai alte priorităţi! Când eşti proprietar trebuie să te ocupi de întreţinerea proprietăţi, iar dacă la bloc costurile sunt mai mici, la o casă la curte acestea sunt ceva mai mari. Este mai dificil şi mai costisitor să te ocupi de o casă pe pământ, decât de un apartament”, ne-a declarat Luciana Petrescu, expert în marketing la Net Worth Advisory.

Un alt dezavantaj pe care îl ai ca proprietar este acela că, dacă nu locuieşti în respectiva proprietate, ea se degradează mult mai repede. De asemenea, dacă eşti proprietar într-un bloc şi ai probleme cu vecinii, nu te poţi muta imediat.

„Dacă eşti chiriaş şi nu ai un contract bine stabilit cu proprietarul, poţi fi dat afară oricând dacă acesta doreşte. Ca avantaj, putem nota uşurinţa cu care te poţi deplasa dintr-un loc în altul, chiar dintr-o ţară în alta. Ca proprietar va trebui să te gândeşti ce faci cu locuinţa, dacă o închiriezi, dacă o vinzi”, mai spune Luciana Petrescu, expert în marketing la Net Worth Advisory.

 

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Liviu Harosa, avocat în dosarul Roșia Montană: “Lupta juridică a fost ca o mlaștină, a fost imensă”

Litigiul Roșia Montană a dus la 54 de procese, a căror soluționare, în beneficiul cetățenilor și al statului român, a impus o muncă imensă,...

Acumularea de gaze este o cauză posibilă a exploziei de la blocul din Craiova

Acumularea gaze este posibila cauză a exploziei produse miercuri seară la un bloc din Craiova, în urma căreia o persoană a murit și trei...
Ultima oră
Pe aceeași temă