10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia domină piaţa transferurilor de portofolii de credite neperformante din regiune

România domină piaţa transferurilor de portofolii de credite neperformante din regiune

Piaţa portofoliilor de credite neperformante din regiunea Europei Centrale şi de Est /CEE/ a câştigat teren în 2015, iar România apare în topul regional, cu vânzări estimate (ce includ tranzacţii în derulare la sfârşitul anului) la 2,5 miliarde euro, potrivit studiului Deloitte Deleveraging Europe 2015-2016, citat de Agerpres

Studiul Deloitte arată că, în 2015, cei mai activi cumpărători din CEE au fost Deutsche Bank, Kredyt Inkaso, Kruk şi APS. Printre cei mai activi vânzători s-au numărat Banca Comercială Română (BCR), Unicredit Ţiriac Bank (România) şi Piraeus România. 

Vânzările de portofolii de credite reprezintă o metodă tot mai frecventă de dezintermediere (‘deleveraging’) şi continuă să fie un element strategic pentru bănci. 

‘Dacă comparăm volumul creditelor neperformante (‘NPL’) tranzacţionate în România în ultimii doi ani cu celelalte ţări din regiune, putem spune cu certitudine că România se numără printre cele mai active ţări din regiune. Potrivit studiului Deloitte, un număr de tranzacţii iniţiate la finalul anului trecut sunt în continuare în derulare şi acestea vor reprezenta factorul-cheie ce va influenţa tendinţele pieţei din acest an’, a spus Radu Dumitrescu, director consultanţă financiară Deloitte România. 

Efervescenţa în activitatea de tranzacţionare a creditelor neperformante se reflectă şi în evoluţia documentaţiei contractuale folosită în acest tip de tranzacţii. 

‘Chiar dacă la momentul actual nu putem vorbi despre un ‘standard de piaţă’ propriu-zis în ce priveşte contractele de transfer de portofolii, avocaţii şi consultanţii financiari implicaţi în multiple tranzacţii de tip NPL au dezvoltat un set de ‘bune practici’. Această abordare este de altfel comună şi altor jurisdicţii, în care contractele cu transferuri de portofolii tind să fie adaptate, concepute şi negociate în conformitate cu specificul fiecărei tranzacţii în parte, avându-se în vedere bunele practici locale şi internaţionale. Această abordare poate fi uşor diferită în tranzacţiile prin care se transferă expuneri individuale mari de credite neperformante (nu portofolii), cazuri în care standardul dezvoltat de către Loan Markets Association (LMA) poate reprezenta un bun punct de plecare pentru redactarea contractului de cesiune’, a spus Andrei Burz-Pînzaru, Partener Reff & Associaţii, societatea de avocaţi reprezentând reţeaua internaţională de avocaţi Deloitte Legal în România.

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă