16 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia exportă de două ori mai multe banane decât morcovi şi pepeni

România exportă de două ori mai multe banane decât morcovi şi pepeni

Deşi România este o ţară cu imens potenţial agricol şi producem porumb, grâu şi roşii, iată că datele oficiale arată că, paradoxal, exportăm banane, citrice şi chiar cafea mai mult decât produsele tradiţionale, potrivit incont.ro.

În plus, statisticile arată că nu dăm la export doar roşii, castraveţi sau porumb, produse specifice pentru clima ţării noastre. În ultimii ani, pe lista alimentelor exportate şi-au făcut loc bananele, curmalele şi chiar cafeaua. Paradoxul abia aici începe: cantitatea vânduta este în unele cazuri de două ori mai mare decât cea de morcovi sau de tomate.

De exemplu, in primele 10 luni, din 2010, am exportat 2.050 de tone de banane in valoare totala de 1,3 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. In acelasi timp, cantitatea de tomate vanduta in strainatate a totalizat doar 208 tone, adica de noua ori mai putin, iar cea de pepeni – 1.264 de tone, doar jumatate din cea de banane.

Ce e drept, la capitolele “smochine” si “curmale” stam putin mai “prost” decat la banane: am vandut “doar” 64 de tone.

Cum se poate asa ceva?

Pe piata romaneasca sunt diverse firme care importa banane din tari producatoare precum Ecuador si apoi le exporta la un pret mai mare. Exista insa si cazuri in care romanii nostri get-beget produc anumite soiuri de banane sau chiar kiwi.

Pana acum, specialistii romani au reusit sa cultive un anumit sortiment de banane numit “Banana Nordului”. Nu seamana deloc cu bananele obisnuite, are samburi, insa gustul este identic.

Mai cultivam si castraveti africani si chiar anghinare. Iar cartoful dulce adus din Africa de Sud s-a adaptat la clima de la noi.

Cele mai citite

Cea mai mare rețea de clinici de recuperare medicală, Centrokinetic, se extinde în vestul țării

Fondul de investiții de growth AGISTA a sprijinit cel mai mare lanț de recuperare medicală din România, Centrokinetic, în achiziția celei de-a opta clinici...

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...

OMS avertizează. Doar trei zile vor mai putea funcționa serviciile de sănătate din sudul Fâșiei Gaza

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că mai există combustibil suficient pentru a asigura funcționarea serviciilor de sănătate din sudul Fâșiei Gaza doar pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă