15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânii, tot mai interesați de a doua locuință

Românii, tot mai interesați de a doua locuință

După ce programul “Prima Casă” a fost scos din varianta finală a legii dării în plată, deputatul care a inițiat-o a anunțat un nou proiect normativ, dedicat acestui program.

Deputatul PNL Da­niel Cătălin Zamfir a anunţat că într-o săptămână va prezenta un nou proiect de lege în sistem “dare în plată”, care să vizeze special creditele imobiliare ipotecare din programul “Prima Casă”. Anunțul a venit după ce, săptămâna trecută, acest program a fost scos din varianta finală a legii dării în plată, adoptată de Camera Deputaților și trimisă spre promulgare la președintele României.

Analistul financiar Aurelian Dochia arată, totuși, că “Prima Casă” este un program ce presupune garanţia statului român. „Dacă intervine Legislativul şi modifică programul, fără îndoială, această garanţie guvernamentală devine executabilă”, a precizat acesta. La rândul său, analistul imobiliar Ion Cătuţoiu a explicat că persoanele interesate de executarea creditului la programul “Prima Casă” sunt cam puţine. „Acest gen de credit este pe jumătate garantat de stat, iar numărul celor interesaţi de exe­cutarea creditului este nesemnificativ”, a subliniat specialistul, pentru România liberă.

Mai mult, Aurelian Dochia a adăugat că „până în prezent, rata de neperformanţă la «Prima Casă» n-a fost rea, n-a împovărat bugetul cu nimic, deşi bugetul îşi asuma 50% din riscul legat de aceste credite. Dacă se intervine în felul acesta, înseamnă că asupra bugetului ar putea să intervină nişte pierderi, care deocamdată nu sunt bugetate nicăieri”.

Iar Ion Cătuţoiu opinează că, „decât să stea dl Zamfir şi să cureţe efectele pe care le observă dânsul în piaţa imobiliară, poate ar genera nişte cauze, ale căror efecte să fie mai profitabile pentru activitatea imobiliară”.

Analistul imobiliar a declarat pentru „România liberă“ că deputatul ar trebui să se orienteze către ratele la dezvoltator şi să vadă, legal, cum poate să-l protejeze pe cel ce a plătit un avans”. “În general, cum ar putea să dea o lege, prin care să-i protejeze pe cei ce plătesc avansuri la locuinţele noi.

Poate că ar trebui să se gân­dească la un act normativ care să ajute piaţa imobiliară să vină cu un stoc de locuinţe noi, pentru că în felul acesta dânsul va face inversul a ceea ce face acum: nu va mai curăţa putina, ci va creşte puterea de cumpărare a românilor”, a sugerat Ion Cătuţoiu.

Protecţia celui ce plăteşte avansul

Cum se va întâmpla acest lucru? Analistul imobiliar este de părere că acest lucru este posibil „investind în construcţia de locuinţe noi” şi „protejându-i pe cei ce dau avansuri, nu mai pierd avansurile şi nu mai sunt păcăliţi”.

Astfel, crede Ion Cătuțoiu, va creşte puterea de cumpărare, pentru că omul nu va mai trebui să plece din casa lui, luată pe cre­dit. „Dl Zamfir vrea să dea o lege care curăţă un efect. Dânsul este pus acolo pentru a genera nişte efecte pozitive pentru noi. Dacă ar da o lege ca în Polonia, pentru protecţia celui ce plăteşte avansul, să nu mai fie păcălit prin fel de fel de SRL-uri, prin plata ratelor la dezvoltatori, prin avansuri folosite în alte scopuri decât cele declarate, ar încuraja construcţia de noi locuinţe şi astfel puterea de cumpărare a celui care are credit «Prima Casă» ar creşte şi n-ar fi nevoie ca acesta să dea casa băncii”, a detaliat Ion Cătuţoiu.

Politicienii din România sunt perfecţi, în oglindă cu ideile lor despre cum vor să organizeze societatea, cu ceea ce au făcut de 25 de ani. Sunt incapabili să gene­reze autostrăzi pentru România şi astupă gropi şi pun borduri, a explicat acesta metaforic.

Dar cum ar funcţiona mecanis­mele pieţei imobiliare şi pieţei creditelor imobilare ipotecare dacă apare această nouă lege, de dare în plată pentru Programul Prima Casă? Aurelian Dochia a arătat paşii: încep să apară indivizi, ce decid să nu mai plătească ratele şi dau în plată locuinţa; statul suportă 50% din eventuala pierdere; banca rămâne cu casa, pe care va încerca să o vândă. „Poate că preţul de vânzare va fi departe de valoarea creditului în unele cazuri şi, în cazul acesta, pierderea va trebui suportată de garanţia guvernamentală, care este esenţa programului «Prima Casă»”, a opinat Aurelian Dochia. Clar este că programul “Prima Casă” s-ar desfiinţa astfel de facto, din moment ce apare o lege care stipulează că termenii săi nu mai sunt valabili, spune ana­listul financiar.

Care va impactul asupra imobiliarelor? „Vor scădea creditele ce pot fi acordate, mai ales pentru familiile tinere, pentru că aceştia erau principalii beneficiari la programul «Prima Casă». Posibilităţile lor de a accesa un astfel de credit se vor reduce foar­te tare”, estimează Aurelian Dochia. Dacă nu ar exista acest program, condiţiile de creditare pentru achiziţionarea unei locuinţe vor fi la nivelul pieţei, adică mult mai res­trictive. „Într-o finanţare fără prima casă, nu poţi spera că vei lua o casă cu un avans de 5%. Probabil că avansul cerut acum va fi de 25–35%. Nu sunt mulţi cei ce vor putea să strângă un avans de 30-35%. Apoi, nivelul dobânzilor va fi mai mare decât cel de la Prima Casă”, a precizat analistul financiar.

A doua casă

Apetitul pentru a doua locuință deja creşte, a declarat pentru „România liberă“ Daniel Crainic, marketing manager la Imobiliare.ro. „Un sondaj Imobiliare.ro, realizat în parteneriat cu Synaptic Intelligence, arăta că, din totalul cumpărătorilor, 38% sunt la prima locuinţă, iar 40,7% au deja o locuinţă şi doresc să se mute, doresc mai multe, făcând un upgrade sau un downgrade”, a precizat acesta.

Creşte cererea şi creşte destul de mult, şi nu creşte de acum, ci cam de un an şi un pic. Acesta este un fenomen vizibil în toate oraşele pe care noi le monitorizăm, nu doar în Bucureşti, a detaliat Crainic pentru „România liberă”. Oraşele monitorizate de Imobiliare.ro sunt cele cu cel puţin 300.000 de locuitori: Timişoara, Cluj, Constanţa, Iaşi şi Braşov.

Se constată astfel un fenomen de creştere a cererii per totalul achiziţiei de locuinţe, a explicat Daniel Crainic, informând că „stocul de locuinţe noi, care începuse să crească înainte de începerea crizei, în anii 2007–2008, a stagnat în perioada crizei, dar a început din nou să se mărească şi va evolua la fel şi în continuare”.

Un semn al posibilei maturizări a pieței este că, potrivit studiului citat, 40% din  potențialii cumpărători ar putea face plata cash pentru imobilul vizat, iar restul declară că ar contracta și un credit. Important este și că, deși creditele de tip “Prima Casă” rămân cele mai populare, în principal datorită avansului redus, o cotă semnificativă este deținută și de celelalte oferte ale băncilor. 

50%, atât asigură acum statul român din eventuala pierdere rezultată după stornarea unui credit din programul “Prima Casă”.

Politicienii din România sunt perfecţi, în oglindă cu ideile lor despre cum vor să organizeze societatea, cu ceea ce au făcut 25 de ani. Incapabili să genereze autostrăzi, astupă gropi şi pun borduri.“ Ion Cătuţoiu, analist imobiliar

Cele mai citite

Rusia susține că a doborât 50 de drone ucrainene. Doi civili și-au pierdut viața

Ministerul rus al Apărării a transmis sâmbătă că apărarea sa antiaeriană a interceptat şi distrus 50 de drone ucrainene în cursul nopţii, respingând unul...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă