13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânii uită de depozite și caută noi produse de economisire

Românii uită de depozite și caută noi produse de economisire

Peste jumătate din populaţia bancarizată a României ar prefera să economisească în alte produse decât depozitele, cu câştiguri mai mari şi mai rapide, considerând că este nevoie de sume şi perioade mari pentru ca depunerile în bănci, cu dobânzi prea scăzute, să fie rentabile, arată un sondaj comandat de Fondul de Garantare a Depozitelor.

“Peste 53% din populaţia bancarizată din România ar folosi alte metode de economisire şi investire decât banca, dar nu au suficiente informaţii despre ce ar trebui să facă sau nu au suficient timp. Totodată, 57% din populaţia bancarizată din România preferă să economisească sau să investească prin forme din care câştigă mai mult decât la bănci”, reiese dintr-un sondaj efectuat de Mercury Research pentru Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) privind comportamentul de economisire al populației din România.

Dintre cei care nu au deocamdată economii la bănci, 79% ar economisi sau ar investi prin forme mai rentabile decât produsele bancare.

Pe de altă parte, 69% din respondenţi consideră că sunt necesare sume mari de economisit pentru a fi rentabilă depunerea acestora la bancă.

Totuşi, 80% din persoanele care au economii le dețin la bănci, majoritatea acestora fiind clienți ai unei singure instituţii de credit. În mediul rural, deponenții care au economiile la o singură bancă reprezintă 80%, faţă de 58% în mediul urban.

Principalul motiv pentru care unii deponenți aleg să-şi păstreze economiile la mai multe bănci îl reprezintă siguranța.

Dobânzi prea mici la depozite

Românii cred că băncile oferă dobânzi prea mici la depozite (78% din respondenţi), cei care economisesc dorindu-şi bonificaţii mai mari, în timp ce 84% din cei intervievaţi spun că instituţiile de credit percep comisioane prea mari, opinie împărtăşită în special de cei care au credite (78%).

Circa o treime din respondenți declară că au încredere în bănci, în special cei cu economii la bănci (51%), cei informaţi cu privire la sistemul bancar (43%), precum şi cei care ştiu că depozitele sunt garantate, iar FGDB plăteşte compensații în cazul unui faliment bancar (46%).

Doar 7% din populaţia bancarizată declară că este foarte bine informată cu privire la situaţia financiară a băncilor, în timp ce 6% din participanţii la sondaj consideră că sunt foarte bine informaţi în ceea ce priveşte produsele de economisire.

Sondajul a fost realizat la începutul anului pe un eşantion de circa 1.200 de persoane din mediul urban şi rural care deţin cel puţin un instrument financiar-bancar, cu o marjă de eroare de plus/minus 2,8%.

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă