18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomsilva propune taxa pe hotelul de la munte

Romsilva propune taxa pe hotelul de la munte

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva propune Ministerului Mediului, în a cărui subordine se găseşte, introducerea unei aşa-zise taxe de mediu, cifrată la un nivel de  2% din venituri pentru hotelurile, pensiunile şi restaurantele din staţiunile montane.

Un proiect de act normativ realizat de Romsilva şi înaintat Ministerului Mediului propune folosirea banilor obţinuţi pentru finanţarea ariilor naturale protejate. Printre staţiunile şi zonele care intră în proiect se numără Valea Prahovei, Poiana Braşov, zona Rucăr-Bran-Moeciu, Valea Oltului, Maramureş, Bucovina, Lacul Roşu, dar şi staţiunile din Munţii Apuseni, Retezat şi Parâng.

O taxă ce va închide unităţile de cazare

Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, spune că a citit proiectul şi că din acesta reiese că nu este vizat doar turismul montan, ci unităţile de cazare şi restaurantele din toată ţara. „Dar, şi dacă este vizat sectorul montan, acesta are cele mai mari probleme şi cea mai slabă evoluţie din turism în ultimii cinci ani. O taxă de mediu de 2%, care se adaugă mai multor taxe, ar însemna ca puţinii investitori de la munte care mai rezistă trebuie să închidă şi ei. Pentru a menţine deschisă o unitate de cazare la munte, dacă s-ar introduce noua taxă, ar însemna că proprietarul va trebui să vină cu bani de acasă", a adăugat Răducan. FPTR şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) vor prezenta astăzi în Consiliul Consultativ al Turismului un punct de vedere comun în care resping proiectul. Introducerea unei contribuţii de 2% din venituri pentru agenţiile de turism va duce la creşterea costurilor companiilor, până la trecerea pe pierdere a acestora, potrivit ANAT.

Găuri financiare la Romsilva

În pofida faptului că stăpâneşte o avere de 3,2 milioane hectare de pădure, respectiv jumătate din întregul fond forestier naţional, rezultatele financiare obţinute de Romsilva sunt modeste. În 2012, potrivit Ministerului de Finanţe, Romsilva a reușit obţinerea unui profit brut de 76 milioane lei, considerat infim dacă acesta este raportat la cifra de afaceri a regiei, de 1,49 miliarde lei.

O bună parte din profituri se pierde în urma tăierilor ilegale. Potrivit declaraţiilor făcute la finele lui 2013 de către Adam Crăciunescu, director general Romsilva, regia a pierdut în ultimii 7-8 ani 840.000 de metri cubi din cauza tăierilor ilegale.

Cele mai citite

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă