19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul s-a gândit că e bine să se împrumute și de la...

Statul s-a gândit că e bine să se împrumute și de la români

Cetățenii români vor putea cumpăra direct de pe Bursă titlurile de stat, disponibile până acum doar prin fondurile gestionate de bănci. Mediul de afaceri susține ideea constituirii unui fond de dezvoltare cu banii astfel împrumutați.

Ministerul Finanțelor a publicat pe site proiectul de lege prin care cetățenii români pot cumpăra direct de la Bursă. Avantajele achiziționării unei părți din datoria publică constau, pe de o parte, în siguranța plasamentului, iar pe de altă parte în neimpozitarea câștigului. „Până acum titlurile se puteau cumpăra prin fondurile gestionate de bănci, ceea ce presupunea un anumit risc. Tranzacționarea prin Bursă elimină acest risc, vorbind despre o datorie suverană“, explică Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). De altfel și în nota de fundamentare a proiectului de lege se arată că: „Interesul populaţiei (persoanelor fizice) pentru titlurile de stat a crescut în ultimii ani, pe de o parte datorită facilităţilor fiscale în cazul achiziționării și/sau tranzacționării titlurilor de stat şi pe de altă parte datorită schimbărilor de comportament investiţional, acestea reprezentând o alternativă sigură de investiţie, garantată de statul român“.

În plus, Bursa de Valori București (BVB) a decis ca la randamentul anual să nu perceapă comisioane pentru operațiunile derulate pe piața primară a titlurilor de stat, astfel încât nici vânzătorul – Ministerul Finanțelor Publice, nici cumpărătorul nu vor plăti costuri de tranzacționare. Conform reprezentanților BVB, după intrarea în vigoare a legii, cei interesați vor putea cumpăra titluri de stat prin intermediul societăților de brokeraj, lista acestora fiind publicată pe site-ul Bursei.

De menționat faptul că, Finanțele au redus valoarea nominală a titlurilor de stat emise pe piață de la 10.000 de lei la 5.000 de lei începând cu data de 1 octombrie 2013.

Constituirea unui fond de dezvoltare, prioritară

Deși Ministerul Finanțelor constată că românii sunt tot mai interesați de titlurile de stat, în ultima vreme emisiunile au fost reduse.

„Ultima emisiune a fost de circa 100 de milioane de euro. O sumă foarte mică ținând cont că românii au în bănci 25 de miliarde de euro. Noi am propus ca astfel să se constituie un fond de dezvoltare, asemănător celui existent între cele două războaie mondiale, când s-a construit rețeaua de cale ferată și s-a pus pe picioare industria. Vorbim însă de proiecte bine gândite și conduse fiindcă la mijloc sunt banii oamenilor. Este inacceptabil ca acești bani să fie risipiți așa cum se întâmplă cu fondurile publice“, spune Pârvan.

Reprezentantul AOAR arată că statul ar putea trece astfel de la împrumuturile externe la cele interne. „Populația ar fi interesată deoarece aceste câștiguri nu se impozitează cu 16%. În plus, banii obținuți din dobânzi s-ar cheltui în țară, fiind astfel stimulat consumul. Două state al cărui grad de îndatorare la intern îl depășește pe cel extern sunt SUA și Japonia, economiile acestora fiind expuse la riscuri mai mici. Dacă ești îndatorat pe plan intern, ai o mai mare stabilitate bugetară, iar ceea ce se întâmplă pe plan extern nu te mai afectează la fel de mult. Guvernul de la București nu dorește acest lucru pentru a nu destabiliza băncile. Însă politicile nu se pot face doar pentru bănci“, spune secretarul general al AOAR. 

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă