21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStolojan: "Voci din sectorul bancar nu au interes" ca România să intre...

Stolojan: “Voci din sectorul bancar nu au interes” ca România să intre în zona euro

Theodor Stolojan susţine că “voci din sectorul financiar-bancar” au interese ca România să nu intre în zona euro”, relatează Mediafax.

În discursul său susţinut vineri, la Piteşti, în cadrul unei dezbateri pe tema Parlamentului European şi a forţei de muncă în Uniunea Europeană, eurodeputatul Theodor Stolojan a făcut comparaţia între unii dintre oamenii de afaceri care spuneau înainte de 2007 că România nu este pregătită să intre în Uniunea Europeană şi cei care afirmă acum că România nu este şi nici în zece ani nu va fi pregătită să intre în zona euro.

“Vreau să vă atrag atenţia şi vă spun cu toată sinceritatea: fiţi foarte atenţi cine dă mesajele în România. Eu îmi amintesc că înainte ca România să intre în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, erau oameni de afaceri care spuneau că România nu e încă pregătită pentru Uniunea Europeană”, a afirmat europarlamentarul.

Theodor Stolojan a atras atenţia asupra “vocilor” care acum susţin că România nu este pregătită să intre în zona euro şi a spus că aceste voci, care provin din sectorul financiar-bancar, au interesul ca ţara noastră să nu adopte moneda europeană pentru că băncile câştigă bani foarte uşor doar prin acordarea de credite în euro cu dobânzi mult mai mari decât cele din ţările care au această monedă.

“Acum, dacă vă uitaţi, când se pune problema dacă România e pregătită să intre în zona euro sau nu, iarăşi avem o serie de voci care vin de data asta din cu totul altă parte: vin din sectorul financiar-bancar. Declaraţii: dom’le, România nici în zece ani nu va fi pregătită să intre în zona euro. Aceste voci din sectorul bancar sunt voci cărora nu le convine ca România să fie în zona euro. De ce? Pentru că la ora actuală, spre exemplu, băncile din România folosesc încă 20 la sută din resursele lor cu care creditează România de la băncile-mamă care sunt în zona euro şi care se împrumută acolo cu unu la sută şi cei de aici dau creditele în euro cu cât dau, cu şase, cu şapte . Deci trăiesc din diferenţa asta foarte bine, ca să nu mai vorbesc speculaţii pe variaţia cursului leu – euro şi aşa mai departe”, a afirmat Stolojan.

Acesta a adăugat că o ţară poate fi competitivă la orice nivel de dezvoltare şi că “te apucă greaţa când vezi manipulările din ţara asta”.

“Dacă România ar produce numai Duster şi Logan, două produse competitive, (…) nu poate intra în zona euro? Cum să nu poată intra? România, ca şi orice alt stat membru din UE, poate intra în zona euro atât timp cât veniturile se află în corelaţie cu productivitatea. Dacă reduc România numai la produs de mături pot intra în zona euro atât timp cât veniturile mele sunt în corelaţie cu productivitatea pe care o am la mături. Am insistat pentru că te apucă greaţa când îţi dai seama de manipulările care se fac în această ţară vizavi de lucruri care sunt esenţiale, în fond pentru România”, a mai spus europarlamentarul democrat-liberal.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă