13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMinisterul Finanţelor renunţă la impozitarea bacşişului

Ministerul Finanţelor renunţă la impozitarea bacşişului

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a confirmat, vineri, informaţiile apărute în presă despre renunţarea la impozitarea bacşisului. El a declarat că, la nivelul ministerului, s-a decis renunţarea la acest impozit, iar modificarea ar putea fi operată de la 1 iunie, de către Parlament.

Odată cu eliminarea taxării bacșișului, va dispărea și obligativitatea deținerii registrului de bani personali pentru angajați.

Teodorovici a precizat că prevederile ordonanței se aplică până la eliminarea acesteia, pentru bonurile fiscale emise pentru bacșiș până la 1 iunie comercianții fiind impozitați cu 16%.

“Odată ce spunem foarte clar că bacșișul nu se mai reglementează și nu mai devine obligație, revenim la normal, cu precizarea că agenții economici trebuie să aibă grijă să nu mai aibă sume suplimentare în casă față de ceea ce încasează în mod oficial”, a explicat Teodorovici, fiind întrebat dacă cei care nu au aplicat reglementarea vor fi penalizați.

În cazul în care inspectorii fiscali găsesc sume suplimentare în casele de marcat ale comercianților se aplică plafoanele prevăzute de ordonanță.

Citește și: Patru puncte slabe în legea privind impozitarea bacșișului

Teodorovici a avut vineri consultări privind fiscalizarea bacșișului cu reprezentanți ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piață al livrărilor la domiciliu, dar și reprezentanți ai organizațiilor patronale și sindicale din industria funizorilor de servicii de taximetrie. 

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României în legătură cu ordonanța 8/2015 privind bacșișul. În sesizarea formulată de Victor Ciorbea se arată că ordonanța în cauză încalcă principul sperației puterilor în stat,  drepturi și libertăți constituționale, în speță accesul liber la justiție.

Legiferarea bacşişului, care trebuie evidenţiat pe un bon fiscal separat, a fost introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 8/2015, modifică şi completează mai multe acte normative.

 

 

Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă