12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVasilescu, BNR: Economia nu crește cu fiscalitate

Vasilescu, BNR: Economia nu crește cu fiscalitate

Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, este convinsă că vom avea o creștere economică pe termen mediu de până la 6% pe an dacă vom menține disciplina fiscală. Economiștii o contrazic arătând că economia nu poate crește fără investiții, doar cu fiscalitate.

Guvernul vizează o creştere economică pe termen mediu de 5-6% pe an, prin menţinerea disciplinei fiscale, astfel încât România să recupereze decalajele faţă de alte state europene, a declarat ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, la “The EU-SouthEast Europe Summit“. Petrescu a arătat că România a realizat o consolidare fiscală a doua ca mărime după Grecia, deficitul structural scăzând de la 9% cât era în 2009, la 1,7%, rezultate obţinute prin menţinerea disciplinei fiscale.

Putem avea creștere economică doar printr-o disciplină fiscală de fier? „Nu. Politica economică implică mai multe instrumente, nu doar politica fiscală. Discursul ministrului Finanțelor este un discurs politic care nu are nici o legătură cu realitatea. Investițiile private sunt în scădere din cauza taxelor. Disciplina fiscală nu se face doar pe seama chetuielilor publice. Poți să păstrezi cheltuielile cu investițiile și să revizuiești cheltuielile fără valoare adăugată: salarii, bunuri și servicii. Investițiile publice nu trebuie neapărat crescute, dar trebuie să oferi argumente sectorului privat să investească“, susține analistul economic, Florin Câțu.

Iar Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, arată că între investiții și creșterea economică există o legătură foarte strânsă. „Creșterea din acest an beneficiază de investițiile de anii trecuți. Toate datele arată că vom avea anul acesta o creștere de 2,5%, dar investițiile au scăzut, creșterea bazându-se pe investițiile din anii trecuți, chiar de acum 10-15 ani. Creșterea economică este legată în mare măsură pe export, iar acesta are la bază investițiile“.

Adrian Vasilescu susține că nu faci creștere economică cu fiscalitate, ci fiscalitate cu creștere economică. „Investițiile publice sunt necesare numai atunci când cele private nu sunt încurajate, fiind în scădere. Noi ne aflăm într-o astfel de situație“, conchide consilierul guvernatorului BNR. În plus, reprezentanții FMI au avertizat în repetate rânduri că singura șansă pentru creștere economică o reprezintă investițiile publice – România, în schimb, are cel mai redus nivel de investiții din ultimii 7 ani.

Pe de altă parte, Elena Iacob, avocat colaborator coordonator Zamfirescu Racoți&Partners arată că în condițiile în care s-au redus semnificativ atât investițiile private, cât și finanțarea de către stat a proiectelor de infrastructură, care implicau un număr considerabil de subcontractori, executanți și diverși furnizori, s-au creat premisele unui blocaj de plăți în lanț. De altfel, scăderea investițiilor a fost și cauza intrării în recesiune tehnică. Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, arată că investițiile private au fost afectate de introducerea taxei de stâlp și a accizei suplimentare la combustibil.

Cele mai citite

Puntea dintre jocurile virtuale și cele fizice

În peisajul jocurilor de noroc online, apariția cazinourilor live mobile a apărut ca o punte semnificativă între domeniul virtual și experiența tradițională a cazinourilor...

Nicu Ștefănuță: „Cetățenii vor putea să fie despăgubiți de primării dacă se îmbolnăvesc din cauza aerului poluat”

Românii care se îmbolnăvesc din cauza poluării pot cere despăgubiri autorităților locale, după ce directiva privind calitatea aerului a fost votată astăzi la Strasbourg...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă