13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVești bune în sectorul construcțiilor. Volumul lucrărilor a a crescut cu 12,2%

Vești bune în sectorul construcțiilor. Volumul lucrărilor a a crescut cu 12,2%

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 12,2% în primele patru luni, ca serie brută, evoluţie susţinută de avansul înregistrat de construcţiile de clădiri rezidenţiale, informează Mediafax.

Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de reparaţii capitale cu 19,3 %, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 14,8% şi la lucrările de construcţii noi cu 10%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 11,9%, cu un avans de 19,7% la lucrările de reparaţii capitale, de 11,8% la lucrările de construcţii noi şi de 11,7% la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente.

Pe obiecte de construcţii, s-au consemnat creşteri pentru clădirile rezidenţiale şi cele nerezidenţiale cu 39,5%, respectiv 11%, în timp ce construcţiile inginereşti au scăzut cu 0,5%.

În aprilie, lucrările de construcţii au avut un recul faţă de martie de 0,8% ca serie brută şi de 3,3% ca serie ajustată.

Reducerea pe serie brută a fost evidenţiată la lucrările de construcţii noi, cu 8,4%, şi la cele de reparaţii capitale, cu 2,2%. În schimb, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 25,5%. De asemenea, clădirile rezidenţiale au consemnat un avans de 10,8%, iar cele nerezidenţiale de 0,8%, însă pentru construcţiile inginereşti s-a constatat o reducere cu 5,2%.

Pe seria ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate lucrările de construcţii noi au avut un regres de 10,9%, iar cele de reparaţii capitale de 3,5%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 10,7%.

Pe obiecte de construcţii, construcţiile inginereşti au scăzut cu 5,8%. S-au înregistrat creşteri la clădirile rezidenţiale şi la clădirile nerezidenţiale cu 9,6%, respectiv cu 2,1%.

Comparativ cu aprilie anul trecut, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 10,3% şi cu 10,8% ca serie ajustată.

Cele mai citite

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă