12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVești bune pentru specialiștii în asigurări

Vești bune pentru specialiștii în asigurări

Salariul mediu în sectorul asigurărilor creşte constant de şase luni, în timp ce numărul angajărilor ar putea şi el să crească, din luna iulie.

Potrivit unui studiu realizat de ManpowerGroup, în sectorul Finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri, valoarea Previziunii Nete de Angajare (calculată că diferenţa dintre procentul angajatorilor care intenţionează creşteri şi procentul angajatorilor care intenţionează scăderi ale forţei de muncă în următoarele 3 luni) este de +17% pentru trimestrul trei din acest an, semnificativ mai puternică decât media naţională, pe toate sectoarele de activitate şi regiuni, de +9%. Aceasta este cea mai puternică Previziune înregistrată în acest sector din trimestrul întâi al anului 2009, când era de +27%, şi până în prezent. Previziunea a fost 0 sau pozitivă vreme de 10 trimestre consecutiv, dar a fluctuat de la trimestru la trimestru în ambele sensuri, având o mişcare ascendentă consecutivă doar începând cu trimestrul I/2014. Previziunea Netă de Angajare în sectorul Finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri s-a îmbunătăţit cu 4 puncte procentuale faţă de cea exprimată de angajatori în trimestrul doi din 2014, conform studiului trimestrial al ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă. Numai trei sectoare de activitate au înregistrat îmbunătăţiri ale previziunii de la trimestrul doi la trimestrul trei (Transport, Depozitare şi Comunicaţii – 6 puncte procentuale, Finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri – 4 puncte procentuale şi Hoteluri şi Restaurante – 3 puncte procentuale).

Salarii în creştere

În luna februarie 2014, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat, în aproape egală măsură, atât creşteri, cât şi scăderi faţă de luna precedentă. În cazul câştigurilor din activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, acestea au avansat, în medie, cu 5-10% faţă de luna precedentă. Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), câştigul salarial mediu net din activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) a fost de 3.466 lei în luna februarie 2014, faţă de 3.300 în luna precedentă. În acelaşi timp, salariul mediu brut a fost de 4.811 lei. De asemenea, la nivelul activităţilor auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, valoarea salariului net a fost de 2.689 lei în februarie, faţă de 2.519 lei în luna ianuarie. La nivel naţional, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.247 lei în luna februarie 2014, cu 0,1% mai mic decât în luna ianuarie 2014. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.626 lei, în uşoară creştere faţă de luna precedentă cu 1 leu (0,1%).Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (4.648 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (957 lei).

Unde au fost cele mai mari majorări de salariu

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în: fabricarea produselor din tutun (32,7%); în fabricarea produselor farmaceutice de baza şi a preparatelor farmaceutice, transporturi pe apă (între 10,5% şi 12,5%); în prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale (între 5,0% şi 10,0%); în activităţi de editare, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv inregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ; activităţi de difuzare şi transmitere de programe), comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), activităţi de poştă şi de curier, fabricarea produselor textile (între 2,0% şi 3,5%).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 10,6% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale; între 4,5% şi 7,0% în activităţi de servicii anexe extracţiei, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport; între 2,5% şi 4,0% în fabricarea altor mijloace de transport, telecomunicaţii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii); între 2,0% şi 2,5% în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, captarea, tratarea şi distribuţia apei, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extracţia minereurilor metalifere. Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,7%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 103,6%.    

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă