19.1 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăAlegeri 2016O ofertă pentru vacanță prea tentantă ca să o refuzi? Atenție pe...

O ofertă pentru vacanță prea tentantă ca să o refuzi? Atenție pe ce dai banii!

Te-ai hotărât unde pleci de Paște sau la vară? Acum e momentul să îți cumperi excursia mult visată, agențiile de turism oferind reduceri de până la 40%. Atenție însă pe ce dai și cui dai banii!

Agențiile de voiaj se întrec în oferte avantajoase, însă ceea ce pare un chilipir se poate transforma într-o vacanță de coșmar. “Am cunoscut persoane care au cumpărat cu luni de zile înainte vacanțe în Republica Dominicană cu 500 de euro și au crezut că vor și pleca în călătorie. Un prim semnal de alarmă este atunci când prețul este foarte scăzut. De regulă, agențiile mici vin cu astfel de oferte-bombă, ca să câștige clienți. Trebuie să ne punem întrebarea cum o astfel de agenție poate oferi acest preț, iar un mare turoperator nu. Diferențele de preț între agenții nu pot fi mai mari de 10%”, explică Cosmin Marinof, director de vânzări TUI Travel Center Eurolines.

Care este reducerea maximă pe care o poate oferi o agenție de turism? “Discount-urile sunt oferite de hotelieri, iar turoperatorii mai pot ceda și ei o mică parte din comision. Însă 40% e mult”, spune Mircea Vladu, director general Holiday Office. Vladu arată că hotelierii adoptă această metodă pentru că, pe de o parte, fac rost de banii necesari renovării hotelului înainte de a începe sezonul, fără să apeleze la credite bancare (agențiile plătesc imediat hotelierilor sumele încasate prin înscrieri timpurii), iar pe de altă parte, se asigură astfel că vor avea clienți.

“Nu te bucura că alături ți se oferă o reducere mai mare decât ai obținut la prima agenție de voiaj. Verifică cât plătești pentru pachetul final de servicii și mai ales ce cumperi de banii respectivi: câte nopți de cazare, la ce ca­tegorie de hotel și ce servicii de masă”, avertizează Marinof. Acesta arată că, în dorința de a atrage clientela, multe agenții oferă reduceri mari, dar ulterior cer în plus bani pentru taxe de aeroport, prețul excursiei dublân­du-se. “De asemenea, toate agențiile vând camere duble. Ori hotelerii oferă camere duble standard, care sunt mai ieftine, duble de lux sau, cele mai ieftine, duble economy, care sunt situate lângă lift sau deasupra restaurantului de unde îți intră în cameră mirosul de mâncare. De aceea, trebuie să verifici ce plătești”, detaliază Marinof.

Citește contractul!

Reprezentantul TUI arată că, în cazul vacanțelor tip low-cost, care implică călătorii lungi, este bine să avem un singur bilet de avion fiindcă, în cazul în care, din diferite motive, ratăm legătura dintre zboruri, cealaltă companie aviatică nu-și asumă nici o ­responsabilitate și nu numai că pierdem biletul de avion respectiv, dar și cazarea și restul serviciilor achiziționate. De asemenea, fiindcă e vorba despre oferte pentru early-boooking (înscrieri timpurii), atenție cui dai banii în avans. “Am fost șocat când am auzit că unele persoane s-au dus într-un bloc, la etajul 9 și au plătit 2.000 € ca să ple­ce peste 5 luni în vacanța mult visată. Ulterior s-au trezit că au dat banii unei agenții-fantomă”, arată Marinof. Iar Mircea Vladu recomandă ca, înainte de a plăti, să verifici dacă agenția de turism are asigurarea de insolvență și licența de turism valabile. Citește cu mare atenție contractul înainte de a-l semna pentru a evita să îți petreci vacanța acasă, fără bani. De asemenea, Vladu spune că este bine să evităm să ne cumpărăm pachetul de servicii de pe internet fiindcă putem avea surprize neplăcute. “Se fac rezervări și confirmări false, ca să nu mai vorbim despre fraudarea cardurilor. În plus, dacă se întâmplă ceva și nu mai poți pleca, nu ai cu cine vorbi”, arată Vladu.

Cele mai citite

Majestatea Sa Margareta continuă în Luxemburg pledoaria pentru integrarea europeană a Republicii Moldova

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române a pledat, marţi, într-un discurs susţinut la Institutul Pierre Werner din Luxemburg, pentru sprijinirea Republicii Moldova în...

Descoperă aromele delicioase ale bucătăriei: Rețete senzaționale cu Pui și Creveți pentru când ai nevoie de ceva ușor

Bucătăria este un loc magic în care se întâlnesc aromele, texturile și gusturile pentru a crea experiențe culinare de neuitat. Două ingrediente versatile și...

Fondul Suveran Saudit continuă investițiile în tenis! PIF va sponsoriza și circuitul feminin

După ce în luna februarie a încheiat un parteneriat strategic cu circuitul masculin ATP, Fondul Suveran Saudit (PIF) va sponsoriza și WTA, circuitul profesionist...
Ultima oră
Pe aceeași temă