14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAlegeri 2016450.000 de locuri in statiuni balneare si 100.000 locuri de odihna

450.000 de locuri in statiuni balneare si 100.000 locuri de odihna

In anul 2008, din bugetul asigurarilor sociale se va suporta diferenta dintre valoarea biletului de tratament sau de odihna si contributia pensionarilor si salariatilor pentru 550.000 de locuri, dintre care 450.000 la tratament si 100.000 de locuri de odihna.

Legea bugetului de asigurari sociale de stat, care a fost trimisa spre promulgare presedintelui, prevede ca, din numarul total de 450.000 de locuri de tratament balnear, se pot utiliza in cadrul sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale pana la 10.000 de locuri. De gratuitate vor beneficia 60.000 de persoane ale caror drepturi sunt stabilite prin lege.
Desi mai multe decat cele stabilite pentru 2007, biletele de tratament vor fi si anul viitor total insuficiente, acestea fiind destinate celor 5,6 milioane de pensionari si 4,6 milioane de salariati. In ceea ce priveste biletele de odihna, durata sejurului a fost diminuata pentru anul 2008 la 6 zile.

Biletele de odihna finantate in 2008 din bugetul asigurarilor sociale de stat sunt in continuare discriminatorii intre asigurati, fiind destinate doar salariatilor din institutiile publice, care au de multe ori salarii mai mari decat cei din sectorul privat. Biletele de odihna si de tratament balnear pot fi  atribuite si membrilor de familie, sot sau sotie si copii minori care urmeaza cursurile de zi ale unei institutii de invatamant preuniversitar, acreditata conform legii, daca insotesc titularii de drept.

O alta discriminare, statuata de mai multi ani, continua in 2008 si priveste repartizarea unui numar de bilete de tratament, subventionate in parte din bugetul de asigurari, pensionarilor militari, care in timpul activitatii nu platesc asigurarile sociale de stat. Contributia platita de acestia pentru biletele de tratament este stabilita in mod similar cu cea pentru pensionarii de asigurari sociale de stat, iar diferenta este suportata din bugetele respectivilor ordonatori principali de credite.
Beneficiaza gratuit de bilete de tratament: pensionarii de invaliditate, carora li s-a stabilit de catre organele de expertiza medicala programul individual de recuperare; persoanele cu drepturi stabilite in baza Decretului-Lege nr. 118/1990 cu modificarile si completarile ulterioare – detinuti politici, deportati ori prizonieri; pensionarii IOVR cu drepturi stabilite in baza Legii 49/1999; veteranii de razboi, in baza Legii 44/1994, cu modificarile si completarile ulterioare; salariatii care lucreaza in conditii speciale – cercetare, exploatare sau prelucrarea materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii; persoanele detinatoare de certificate de persoana cu handicap. "Dupa publicarea in Monitorul Oficial a Legii bugetului de asigurari sociale de stat pe 2008 se organizeaza licitatii pentru oferte de locuri in statiunile balneare si de odihna."

Conditii
» Pensionarii platesc 50% din pensia neta din luna anterioara celei in care incepe sejurul. Salariatii platesc pentru un bilet 50% din plata integrala a acestuia daca au un venit brut lunar peste salariul mediu pe economie, iar peste acest venit platesc pretul integral al biletului de tratament.
» In cazul insotitorului persoanei cu handicap sau al pensionarului de invaliditate, care este asigurat sau pensionar, cuantumul contributiei este de 50% din salariul minim pe economie.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă