9.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Am mâncat de-am rupt, plătim la anul!

Am mâncat de-am rupt, plătim la anul!

Reducerea TVA și pomenile date anul trecut de Guvernul Ponta au provocat o creștere enormă a comerțului, cea mai mare din Uniunea Europeană, iar consumul de alimente practic a explodat. Analiștii avertizează că la anul s-ar putea să vină nota de plată.

Deși îmbucurătoare pe termen scurt, cifrele anunțate de Eurostat pot avea în anii următori un efect de bumerang asupra economiei românești.

Comerțul cu amănuntul în România a urcat cu 16,2% în iunie, comparativ cu perioada similară din 2015, aceasta fiind cea mare creștere în ritm anual înregistrată de o țară membră a Uniunii Europene, relevă datele publicate miercuri de Eurostat.

Spre comparație, în zona euro, creșterea a fost de numai 1,6% în ritm anual, în timp ce în UE s-a înregistrat un avans de 2,4%. România este lider detașat, având în vedere că majorările consemnate de următoarele clasate în acest top sunt net inferioare – 6,2% în Lituania și 5,8% în Spania. Singurele scăderi ale consumului populației au fost înregistrate în Belgia (minus 2,4%), Malta (minus 0,6%) și Austria (minus 0,1%).

Comparativ cu luna precedentă, comerțul cu amănuntul a scăzut în iunie cu 0,2% în UE și s-a menținut stabil în zona euro, în condițiile în care vânzările de alimente, băuturi și țigări au înregistrat un declin de 0,2%. Cele mai mari creșteri în iunie comparativ cu mai au fost înregistrate în Portugalia (3,1%), România (2%) și Spania (1%), iar cele mai semnificative scăderi au fost consemnate în Irlanda (minus 1,6%), Estonia (minus 1,5%) și Polonia (minus 1%).

În România, consumul a crescut în iunie precum Făt Frumos, având în vedere că pe primele șase luni din acest an s-a consemnat, în total, un avans de 18% comparativ cu perioada similară din 2015, după cum relevă datele publi-cate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Am trecut de la parizer la specialități

Interesantă este însă structura consumului. Dacă la nivelul UE comerțul cu produse alimentare a înregistrat un declin, așa cum am arătat mai sus, la noi e tocmai pe dos – în primele șase luni din acest an românii au dat cu 24,1% mai mulți bani pe mâncare decât în perioada similară a lui 2015. O premieră absolută în ultimele două decenii, ținând cont, evident, de faptul că nu ne mai confruntăm cu inflația galopantă din anii ʹ90.

„Evident, toată chestiunea este legată de scăderea TVA la alimente. Pe de o parte, este posibil ca o anumită categorie de populație să se fi orientat către produse alimentare mai scumpe, dar pe de altă parte se prea poate că, în general, consumul de mâncare să fi crescut, chiar și din punctul de vedere al cantităților vândute“, a declarat pentru „România liberă“ președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu.

În opinia sa, avem de-a face cu o creștere spectaculoasă a consumului de alimente, însă trebuie ținut cont și de faptul că în categoria statistică respectivă sunt incluse și băuturile și țigările. „S-ar putea ca această creștere a vânzărilor să fie pusă și pe seama faptului că s-a apucat lumea de băut și de fumat, de supărare, mai ales cei 80% din populație care au venituri lunare cuprinse între 1.100 și 1.300 de lei“, a concluzionat ironic liderul sindical.

La rândul lui, președintele organizației patronale Romalimenta, Sorin Minea, spune că, într-adevăr, s-a înregistrat o creștere a consumului la preparatele din carne. „Totul ține foarte mult de relaxarea fiscală și am spus la vremea respectivă că efectul nu va fi imediat, ci se va simți abia peste șase-șapte luni. Pe de altă parte, trebuie să luăm în calcul și faptul că s-au deschis foarte multe supermarketuri în ultima perioadă, dar și că am avut și o creștere a importurilor“, a declarat el pentru „România liberă“.

Ne așteaptă decontul pomenilor electorale

Și analistul economic Aurelian Dochia pune creșterea spectaculoasă a vânzărilor de alimente pe seama reducerii TVA și a creșterii importurilor, dar precizează că acest din urmă aspect nu ar trebui să ne îngrijoreze din cale-afară: „La o asemenea creștere enormă e loc pentru toată lumea. Probabil producătorii români nici n-ar fi făcut față“.

Dincolo de nota optimistă, generată de faptul că mâncăm produse de calitate superioară, mai scumpe, creșterea în acest ritm a consumului în general este de natură să ne îngrijoreze, punctează Dochia. „Nu structura consumului, ci creșterea lui în general este de natură să ne îngrijoreze. Este cea mai mare din Europa. Ea este generată de creșterile de venituri și reducerile de impo-zite decise politic anul trecut“, a declarat analistul economic pentru „România liberă“, care a adăugat că totul este în strânsă legătură cu creșterea economică record a României.

El a avertizat asupra faptului că există riscul ca această creștere să nu fie sustenabilă: „Nu se poate să crești salariile și să reduci taxele la infinit. Deja, veniturile bugetare sunt mai mici decât cele estimate, iar deficitul balanței externe este foarte îngrijorător. La anul va fi și mai grav. Aceste derapaje nu vor putea fi echilibrate prea
curând“. 

 

Cele mai citite

Descoperă covoraşele profesionale moderne şi eficiente pentru dotarea spaţiului tău!

De amenajarea unui spaţiu şi de tipul de design interior şi exterior pentru care se optează, depinde impactul pe care imaginea de ansamblu îl...

Macron spune că islamiștii care au lovit Rusia au încercat să atace Franța

Președintele Emmanuel Macron a declarat că cei care au ucis 137 de persoane într-o sală de concerte din afara Moscovei fac parte dintr-o ramură...

Revolut este prima bancă din România care lansează eSIM

Revolut, banca digitală cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global și mai mult de 3,5 milioane în România, devine prima bancă...
Ultima oră
Pe aceeași temă