13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Asigurările obligatorii de locuință, în creștere

Asigurările obligatorii de locuință, în creștere

Numărul polițelor PAID (asigurarea obligatorie de locuințe) a crescut cu 6,6% în 2015, iar nivelul primelor brute subscrise (PBS) a urcat cu 6,5%, în timp ce numărul polițelor facultative a scăzut cu 2,45%, iar suma primelor brute subscrise a coborât cu 3,8%, a declarat Aurel Badea, responsabil Secțiune Asigurări de Bunuri și Proprietăți a Uniu­nii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, numărul polițelor facultative a ajuns la circa 1,79 milioane, în timp ce polițele PAID se apropie de 1,6 milioane. Ca nivel al PBS, asigurările de locuințe obligatorii au crescut la 135 milioane de lei, de la 127 milioane de lei, în 2014, iar la cele facultative au coborât la 336 milioane de lei, de la 349 milioane de lei, în 2014. „Trendul a avut o evoluție semnificativă în 2011, apoi polițele Astra, după care s-au întâmplat diverse lucruri. În 2013, s-a modificat legislația și franșiza PAD a devenit obligatorie. Au început să scadă polițele facultative. În 2014-2015, s-a modificat din nou legislația și am ajuns la circa 1,79 milioane de polițe. PAID e în creștere, se apropie de 1,6 milioane de polițe. În perioada 2014-2015, am avut o creștere la PAID cu 6,5%, o scădere la facultativ undeva în jur de 4%, pentru că a mai scăzut și prima medie. Este spre 4% volumul de prime brute subscrise“, a precizat Aurel Badea.

Acesta a subliniat că piața de asigurări de locuințe facultative este una foarte competitivă, iar pentru 2016 asigurătorii estimează o creștere în continuare a asigurărilor PAID, iar piața polițelor facultative pentru locuințe va rămâne pe loc sau poate va mai scădea ușor.  „Actorii prezenți în piață sunt interesați de creștere și investesc în servicii, în primă, în competitivitate. Ca și așteptare pentru 2016, estimăm că PAID-ul va crește în continuare. Până unde va crește, nu e foarte clar, dar probabil că până la 1,7 milioane de polițe, și ne așteptăm ca polițele facultative să rămână acolo – asta este o estimare grosieră – sau chiar să mai scadă ușor. Dacă ne uităm la trend și la măsurile legislative luate în 2014, este posibil să scadă în continuare, adică acei clienți care au cumpărat până acum poliță obligatorie și poliță facultativă să renunțe la polița facultativă și în special în anumite zone ale țării, în mediul rural, unde veniturile sunt mici. Depinde foarte mult ce se va întâmpla și în zona de legislație, cum va arăta posibila modificare a Legii 260, despre care se discută“, a menționat Aurel Badea.

Și ca nivel al primelor, specialiștii în asigurări se așteaptă la o scădere la polițele obligatorii pentru locuințe. Gradul de penetrare în mediul rural este unul extrem de scăzut. În topul celor mai reduse penetrări la asigurările facultative, în jur de 10%, se află județele Gorj, Olt, Teleorman, Mehedinți și Vaslui (similar PAID). Cel mai mare grad de penetrare se înregistrează în zona București-Ilfov de 44%.   

Asigurările de locuințe obligatorii au crescut la 135 milioane de lei, de la 127 milioane de lei, în 2014, iar cele facultative au coborât la 336 milioane de lei, de la 349 milioane de lei, în 2014.

Cele mai citite

SUA vrea să construiască un debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar

Costul estimat de armata americană pentru construirea unui debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar a crescut la 320 de milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă