12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Aviatorii și-au recâștigat pensiile în instanţă

Aviatorii și-au recâștigat pensiile în instanţă

Moştenitorii lui Adrian Iovan vor primi o diferenţă de bani între pensia iniţială a acestuia şi cea revizuită începând cu 2010. Măsura va fi luată în urma câştigării unor procese pentru readucerea pensiilor aviatorilor la cuantumul iniţial. Demersul a fost susținut de o alianţă procesuală gestionată de casa de avocatură Piperea şi Asociaţii, anunță Mediafax.

În anii 2010 – 2011, succesiv, Guvernul a tăiat pensiile aviatorilor, reducându-le cu o pondere ce a variat între 60 şi 97 la sută, se arată într-un comunicat al casei de avocatură. Astfel, au fost emise decizii de recalculare a pensiilor a mii de foşti aviatori, în baza Legii nr. 119/2010, care, potrivit casei de avocatură, este "contrară CEDO, deci inaplicabilă".

Aceste decizii au fost atacate in instanţă de o alianţă procesuală gestionată de Piperea şi Asociaţii, iar Curtea de Apel Bucureşti a admis irevocabil contestaţia, repunându-i în drepturile lor iniţiale pe pensionarii aviatori, mai scrie sursa citată.

Guvernul a emis atunci un nou act normativ – Ordonanţa de Urgenţă nr. 59/2011 – prin care a revizuit pensiile.

"Diferenţa dintre cele două măsuri succesive de tăiere a pensiilor a fost doar de denumire – recalculare/revizuire – întrucât efectul a fost acelaşi, în sensul că pensiile au fost diminuate în acelaşi cuantum", se mai spune în comunicatul amintit.

În aceleaşi condiţii de alianţă procesuală gestionată de Piperea şi asociaţii, au fost atacate în instanţă şi noile decizii de revizuire a acestor pensii. Astfel, în dosarul nr. 58004/3/2011, Tribunalul Prahova a emis din nou o soluţie favorabilă pensionarilor aviatori, anulând şi deciziile de revizuire şi obligând casele de pensii să repună în plată pensiiile în varianta lor iniţială.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă