13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Cât câștigă angajaţii din asigurări

Cât câștigă angajaţii din asigurări

În luna februarie 2014, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat, în aproape egală măsură, atât creşteri, cât şi scăderi faţă de luna precedentă. În cazul câştigurilor din activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, acestea au avansat, în medie, cu 5-10% faţă de luna precedentă.

Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), câştigul salarial mediu net din activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) a fost de 3.466 lei în luna februarie 2014, faţă de 3.300 în luna precedentă. În acelaşi timp, salariul mediu brut a fost de 4.811 lei.  De asemenea, la nivelul activităţilor auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, valoarea salariului net a fost de 2.689 lei în februarie, faţă de 2.519 lei în luna ianuarie. La nivel naţional, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.247 lei în luna februarie 2014, cu 0,1% mai mic decât în luna ianuarie 2014. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.626 lei, în uşoară creştere faţă de luna precedentă cu 1 leu (0,1%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (4.648 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (957 lei).

Unde au fost cele mai mari majorări

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (32,7%); în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, transporturi pe apă (între 10,5% şi 12,5%); în prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale (între 5,0% şi 10,0%); în activităţi de editare, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ; activităţi de difuzare şi transmitere de programe), în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), activităţi de poştă şi de curier, în fabricarea produselor textile (între 2,0% şi 3,5%).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 10,6% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale; între 4,5% şi 7,0% în activităţi de servicii anexe extracţiei, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport; între 2,5% şi 4,0% în fabricarea altor mijloace de transport, telecomunicaţii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii); între 2,0% şi 2,5% în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, captarea, tratarea şi distribuţia apei, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extracţia minereurilor metalifere. Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,7%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 103,6%.

Cele mai citite

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

AUDIO. Dan Podaru propune construirea de campusuri pentru preșcolari și elevi în sectorul 1

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la funcția de primar al sectorului 1, Dan Podaru, propune construirea unor campusuri cu grădinițe, școli, afterschool-uri și spații...
Ultima oră
Pe aceeași temă