23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Ce trebuie să faci ca să scapi de penalitățile Fiscului

Ce trebuie să faci ca să scapi de penalitățile Fiscului

Cei care au datorii vechi de până la 5 ani la Agenția Națională de Administrare Fiscală pot beneficia de anumite facilități dacă își achită sumele restante, plus o parte din dobânzile penalizatoare.

Recent au fost publicate în Monitorul Oficial normele de aplicare a ordonanței privind facilitățile fiscale de care pot beneficia cei care au datorii la Fisc, restante la 30 septembrie 2015. Astfel, contribuabilii persoane fizice sau persoane juridice, pot beneficia de anularea penalității de întârziere și reducerea la plată a unei cote de 54,2% din dobânda de întârziere, dacă achită debitele res­tante până la 31 martie 2016, respectiv plătesc până la data de 30 iunie 2016 diferența de dobândă.

“Este vorba doar despre datoriile către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Administrațiile publice locale pot aplica aceleași măsuri, dar nu sunt obligate”, a explicat, pentru „România liberă“, consultantul fiscal Adrian Bența.

Sub incidența acestor prevederi intră obligaţiile de plată principale restante la 30 septembrie 2015 inclusiv, obligaţiile de plată principale declarate suplimentar de contribuabil prin declaraţie rectificativă prin care se corectează obligaţiile fiscale principale cu scadenţe anterioare datei de 30 septembrie 2015 inclusiv, obligaţiile de plată principale cu termene de plată până la 30 septembrie 2015 inclusiv şi stinse până la această dată și obligaţiile de plată principale cuprinse în decizii de impunere emise ca urmare a unei inspecţii fiscale în derulare la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

“Scopul acestei amnistii fiscale este de a colecta mai mulți bani la buget. Moralitatea unei astfel de măsuri este o altă discuție. Vorbim despre cei care au plătit la timp și care nu au beneficiat de nici o facilitate și cei care plătesc cu până la cinci ani întârziere și achită doar o parte din dobânzile penalizatoare”, ne-a spus Gabriel Sincu, director executiv EY. Acesta susține că în ultimii 25 de ani guvernele au mai luat astfel de măsuri, procedurile fiind asemănătoare. “Ca să beneficiezi de astfel de facilități fiscale trebuie să-ți faci ordine în ogradă, să vezi ce nu ai plătit și să achiți”, afirmă Sincu.

Pași de urmat

Adrian Bența arată că, cei care doresc să beneficieze de aceste facilități trebuie să depună o notificare la Fisc, care trebuie să cuprindă datele de identificare a contribuabilului, intenția de a obține anularea penalităților de întârziere și reducerea dobânzii de întârziere și semnătura contribuabilului. Notificarea se soluţionează în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia, de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de amânare la plată a obligaţiilor de plată accesorii.

În baza notificării, organul fiscal emite și comunică către contribuabil decizia de amânare la plată a obligațiilor accesorii, iar către instituțiile de credit sau către terții adrese de sistare temporară, totală sau parțială a executării silite.

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă