16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Creștere a salariului mediu net, în luna iunie. Cei mai bine plătiți,...

Creștere a salariului mediu net, în luna iunie. Cei mai bine plătiți, angajații în domeniul IT

Salariul mediu net a crescut, în luna iunie, cu 15 lei, ajungând, astfel, la 2.078 lei. Cele mai mari salarii s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) – 5.295 lei, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante – 1.251 lei, informează Agerpres.

Câștigul salarial mediu nominal brut a urcat la 2.874 lei, cu 0,7% mai mare decât în luna mai 2016.

„În luna iunie 2016, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanță ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), dar și realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte)”, informează INS.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea băuturilor, cu 14,5%, în activități de editare, transporturi pe apă, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, cu 10%-12,5%, în telecomunicații, fabricarea produselor textile, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, alte activități industriale, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente — între 6% și 8%, în extracția minereurilor metalifere, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, tranzacții imobiliare, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, transporturi aeriene, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului — între 3% și 4,5%.

Cele mai importante scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în transporturi terestre și transporturi prin conducte, colectarea și epurarea apelor uzate, fabricarea produselor din tutun, activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), depozitare și activități auxiliare pentru transport, industria metalurgică — între 3% și 5% și între 1,5% și 3% în activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio și activități de editare muzicală; activități de difuzare și transmitere de programe), activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), cercetare-dezvoltare, colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor (inclusiv activități de recuperare a materialelor reciclabile; activități și servicii de decontaminare).

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în administrația publică (0,2%), respectiv ușoare scăderi în învățământ (-0,7%) și sănătate și asistență socială (-0,4%).

Astfel, în învățământ câștigul salarial mediu net era de 1.932 lei, în iunie, iar în sănătate și asistență socială de 1.969 lei.

„Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna mai de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), sume din profitul net și din alte fonduri. De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mici în unele activități economice’, precizează INS.

Cele mai citite

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...
Ultima oră
Pe aceeași temă