30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Criza 
de resurse

Criza 
de resurse

Mai mult decât criza financiară din 2009, anul 2010 avea să afec­teze companiile care nu au investit la timp în programe de leadership, prin de criza de resurse. Observatorii din industria de consultanţă au avut oca­zia să pună în lumină efectele gestiunii defi­citare a talentelor şi costurile aferente.

Singurele companii care s-au salvat, în al doisprezecelea ceas, au fost cele care au abordat o schimbare radicală de mentalitate.
Programele de retenţie a personalului -cheie şi a experţilor, prin pachete de beneficii adaptate nevoilor acestora şi derularea în regim de urgenţă a unor campanii de atragere a ero­ilor salvatori, erau printre puţinele soluţii aplicabile. Organizaţiile aveau să fie resuscitate cu oxigenul venit din afara lor, la un preţ uneori mai ridicat decât în 2008.
Schimbarea rolurilor între starurile compa­niei, menţinerea la nivel ridicat de motivaţie a specialiştilor, atât de căutaţi de concurenţă, şi, nu în ultimul rând, un climat social favo­ra­bil au reprezentat unele dintre reţetele de succes prescrise de consultanţii externi.
Managerii de resurse umane puteau în sfâr­şit răsufla uşuraţi pentru inspiraţia de a nu fi tăiat fondurile alocate progra­melor de dezvol­tare. Încet, dar sigur, întreg angrenajul de relaţii funcţionale era deblocat.
Statistic, companiile de head hunting rapor­tează o creştere cu până la 20% a contractelor deschise, în comparaţie cu primele trei luni ale anului trecut, iar studiile salariale esti­mea­ză un trend ascendent al nivelului remuneraţiei, în parte fixă, între 5% şi 7%.
Iată cum o repoziţionare rapidă in piaţa de business a reuşit să readucă în atenţie valorile reale ale companiilor, resursele creatoare. Sper ca lecţia primită în 2009 să adauge ma­na­gerilor experienţa necesară gestionării cri­zei. Iar 2010 să rămână în istoria organizaţiilor sub denumirea de „anul salvatorilor de business”.

Mihaela Feodorof
Managing Partner, Yourway – Life and 
Career Counseling

Cele mai citite

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...

Aproape jumătate din angajați sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele...

Ministrul Burduja propune un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, dorește să se înființeze, în România, un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei. Ministrul Burduja a lansat această propunere...
Ultima oră
Pe aceeași temă