23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Criza crește numărul miliardarilor în lume și topește averea bogătașilor români

Criza crește numărul miliardarilor în lume și topește averea bogătașilor români

 

În timp ce la nivel mondial numărul miliardarilor crește, în România averile celor din Top 500 Forbes se află în continuă scădere. Singurul care face excepție este Ion Țiriac, care și-a rotunjit avuția într-un an cu 100 de milioane de euro.

Numărul miliardarilor lumii s-a dublat în ultimii cinci ani, ajungând la 1.645 în luna martie 2014, față de 793 de miliardari în luna martie 2009, arată un raport elaborat de organizația caritabilă Oxfam. Pe de altă parte, recent-publicatul Top 500 Forbes arată că averile celor mai bogați români s-au aflat în continuă scădere în ultimii cinci ani. “Trebuie să ne uităm cum merge economia românească și câte firme cu capital autohton au intrat în insolvență. De asemenea, consumul a scăzut, la fel și prețurile proprietăților imobiliare. Este firesc deci că averile celor mai bogați români au scăzut și ele. Au crescut însă afacerile celor care s-au extins către Africa și Orientul Mijlociu, zone de unde provin și cei mai mulți noi miliardari la nivel mondial, alături de Brazilia, Rusia și China”, susține Ionuț Bonoiu, redactor-șef Forbes România.

Topul Miliardarilor 500 Forbes este deschis, pentru al treilea an consecutiv, de Ioan Niculae. Miliardarul României nu a pierdut niciun leu în 2014. Şi-a păstrat averea din 2013, de 1, 1 miliarde de euro. În schimb, avuția lui Ion Ţiriac a crescut cu 100 de milioane de euro faţă de 2013, acesta ocupând a doua poziție în top, cu o avere estimată la 950 de milioane de euro. Cum se explică o creștere atât de importantă, într-un singur an, a averii lui Țiriac? “Anul acesta au apărut informații suplimentare despre acesta, informații care au fost verificate. Pe de o parte, este vorba despre proiectul imobiliar «Stejari», despre proiectele din domeniul energiei și despre noi informații legate de colecția de mașini pe care o deține omul de afaceri”, spune Bonoiu. Pe locul 3 se află Frank Timiş, care şi-a păstrat poziţia în clasament, dar a pierdut 200 de milioane de euro în 2014.

Averile bogătașilor, tot mai mari

Avuția celor mai bogați 85 de oameni ai lumii a crescut cu 668 de milioane de dolari pe zi în ultimul an, respectiv echivalentul a jumătate de milion de dolari pe minut. Creșterea numărului miliardarilor este pusă pe seama redresării burselor și piețelor imobiliare. “Cei cu avuție redusă sunt mai expuși să sărăcească și mai mult pe timp de criză pentru că au la îndemână instrumente mai puține. Cei cu averi considerabile au posibilitatea, în condiții de volatilitate ridicată, să capteze și mai multă avuție. În consecință, distribuția totală își schimbă forma. De aceea, în mod normal, guvernele lumii sporesc programele de asistență pe perioada crizei”, explică economistul Lucian Isar.

La începutul anului, Oxfam susținea că primii 85 de miliardari au o avere echivalentă cu cea deținută în comun de jumătate dintre cei mai săraci oameni din întreaga lume. “Inegalitatea afectează creșterea economică, corupe mediul politic, diminuează oportunitățile și alimentează instabilitatea prin agravarea discriminărilor, în special față de femei”, a declarat Winnie Byanyima, director la Oxfam. De aceea, Oxfam sugerează că taxarea cu 1,5% a averilor mai mari de un miliard de dolari ar aduce 74 de miliarde de dolari pe an, o sumă suficientă pentru a trimite la școală fiecare copil de pe planetă și a asigura servicii medicale în cele mai sărace țări ale lumii.   

Cele mai citite

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă