4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Cu cât se vor scumpi gazele naturale pentru populație de la 1...

Cu cât se vor scumpi gazele naturale pentru populație de la 1 aprilie

Prețul gazelor naturale din producția internă se va liberaliza de la 1 aprilie, însă acest lucru nu va avea un impact foarte mare asupra facturilor populației, a declarat Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). 

Potrivit acestuia, furnizorii de gaze vor fi obligați să factureze gazele către populație la prețul actual de 60 lei/MWh, indiferent de costul cu care vor achiziționa gazele naturale. Acest preț va rămâne în vigoare timp de un an, până la 1 aprilie 2018, când se va face o recalculare a costurilor. „Furnizorii o să factureze cu 60 lei, dar o să plătească cât e prețul de piață și suportă diferența, iar anul viitor vor fi recunoscute costurile”, a afirmat președintele ANRE. Practic, prețul de vânzare a gazelor rămâne tot la nivelul care este acum impus prin lege, de 60 lei/MWh.

Havrileț a explicat că, dacă furnizorii vor avea costuri de achiziție cu peste 5 la sută mai mari decât prețul de bază de 60 lei impus de ANRE, atunci este posibil, totuși, să se facă o nouă recalculare a tarifelor finale către populație, înainte de 1 aprilie 2018.

„Furnizorii au atras atenția că dacă vor exista diferențe mai mari de 5%, vor înregistra pierderi financiare foarte mari și atunci e posibil să ajustăm prețurile finale la trimestru sau semestru. Un lucru e cert: furnizorii nu vor putea factura un preț de achiziție al gazelor mai mare decât ce am stabilit noi”, a punctat președintele ANRE. 

Vom avea comparator de prețuri

Totodată, ANRE va publica un comparator de prețuri pentru gazele naturale, în care vor fi trecute ofertele tuturor celor 40 de furnizori către populatie, licențiați acum pe piață. „În acest moment am finalizat comparatorul de prețuri, care e în testare și va fi pus pe site, luni probabil. Consumatorul va introduce datele de contact, localitatea, suprafața încălzită și apar toate ofertele furnizorilor, pe care îi obligăm să pună oferta pe site”, a precizat Havrileț.

Totodată, pentru a proteja consumatorii vulnerabili, Havrileț consideră că ar trebui aplicată în avans, respectiv de la 1 decembrie, Legea 196/2016 privind venitul minim de incluziune, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 aprilie 2018 și prin care se stabilește cine are dreptul la ajutoarele pentru încălzire. 

Pe de altă parte, o problemă mare vor avea producătorii de energie termică, fiindcă de la 1 aprilie nu vor mai beneficia de preț fix, reglementat, de 60 lei/MWh pentru gazele folosite la producția de căldură destinată populației. Practic, CET-urile vor trebui să cumpere la prețul de piață, care este acum mai mare de 60 lei/MWh. ELCEN București deja a achiziționat o cantitate mare de gaze de pe bursă cu 80 lei/MWh, a mai spus Havrileț. De aici reiese că vom asista la o scumpire a costurilor gigacaloriei, care ori va fi suportată de populație, ori primăriile vor fi nevoite să majoreze subvențiile, astfel încât să nu se vadă impactul la consumator. 

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă