12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum poți obliga banca să te scoată de la Biroul de Credit

Cum poți obliga banca să te scoată de la Biroul de Credit

Ai rămas în baza de date a Biroului de Credit, deși ai achitat anticipat împrumutul? Dacă banca refuză să te șteargă de pe listă, poți cere și obține în instanță daune materiale și morale. În plus, poți solicita și o “amendă” pentru fiecare zi de întârziere.

În urmă cu câțiva ani, familia Ionescu câștiga bine. Ambii soți aveau servicii bune, așa că au luat un credit pentru un apartament. Însă, cum o nenorocire nu vine niciodată singură, soția a rămas fără loc de muncă, iar salariul soțului a fost diminuat. Banca a fost înștiințată de această situație, în vederea de a găsi o soluție de comun acord cu datornicii. Însă, timp de trei luni, oamenii nu au primit nici un răspuns, iar datoriile s-au tot strâns. În final, familia Ionescu, alături de alte familii aflate în situații asemănătoare, au ajuns la Biroul de Credit. Pentru a scăpa de datorii, au vândut apartamentul și au rambursat integral împrumutul, solicitând totodată băncii să fie șterși din baza de date a celor de la Biroul de Credit. Lunile au trecut și familia Ionescu stă cu chirie fiindcă nu mai poate lua nici un credit, iar băncile le refuză și un simplu card de credit. De ce? Fiindcă banca nu a cerut ștergerea din registrul Biroului de Credit a datelor familiei Ionescu. Ce pot face, într-o astfel de situație, foștii clienți ai băncii?

Am adresat întrebarea atât Asociației Române a Băncilor, cât și Biroului de Credit, însă până la închiderea ediției nu am primit nici un răspuns.

De menționat că, acționarii Biroului de Credit sunt 23 de bănci, majoritatea fiind și membre ale Asociației Române a Băncilor. Conform deciziei 105/2007 a Preşedintele Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, decizie postată pe site-ul Biroului de Credit, datele sunt stocate în sistemele de evidenţă timp de 4 ani de la data achitării ultimei rate restante sau de la data ultimei actualizări transmise, în cazul neachitării restanţelor până la data respectivă.

În ceea ce privește Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), reprezentanții instituției recomandă tuturor celor care consideră că le-au fost încălcate drepturile să depună o reclamație fie în format electronic, completând formularul de pe site-ul autorității, fie prin poștă. Anul acesta ANPC a primit aproximativ 6500 de reclamații împotriva instituțiilor financiare bancare și nebancare. Cele mai multe aspecte sesizate vizau modificarea dobânzii contractuale de către finanțator fără notificare prealabilă a consumatorului, perceperea de comisioane ilegale, denunțarea unilaterală a contractului, fără preaviz, nepermiterea utilizatorului să solicite despăgubiri etc.

Există un precedent

“Soluția este simplă. Să dea în judecată banca, Biroul de Credit și Banca Națională a României (BNR). Anul trecut a fost un caz asemănător la Pitești, banca, BNR și Biroul de Credit fiind obligate să achite despăgubiri materiale și morale fiindcă nu au operat la timp ștergerea de la Biroul de Credit. Daunele morale au fost în jur de 5000 de euro. Se pot obține despăgubiri materiale de circa 5000 de euro. În plus, se poate solicita și daune fiindcă familia respectivă a fost obligată să-și vândă casa și să locuiască cu chirie”, a precizat, pentru România liberă, avocatul Gheoghe Piperea. Acesta spune că banca trebuie să solicite Biroului de Credit ștergerea din bazele de date ale unor solicitanți de credit. Piperea susține că se pot cere și daune cominatorii, care curg pe fiecare zi de întârziere până la ștergerea de la Biroul de Credit, daune ce pot fi și de 500 de euro/zi.

Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Premieră mondială! Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să vizitezi Veneția

Veneția, una dintre cele mai frumoase și vizitate destinații din lume, se confruntă de mult timp cu provocări legate de turismul de masă, iar...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă