21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Fotograful, pictorul modern

Fotograful, pictorul modern

Fotograful este prin natura sa un liber profesionist, dar acesta se poate angaja în cadrul unui studio foto sau diferite instituţii care au ca obiect de lucru şi fotografia.

În funcţie de experienţă, un fotograf poate să-şi găsească de lucru într-o agenţie de publicitate, în cadrul unei instituţii de presă sau al unei galerii de artă. Dar, în cele mai multe cazuri, fotograful îşi desfăşoară activitatea ca freelancer, preferând să colaboreze cu posibili clienţi, păstrându-şi libertatea de a realiza fotografii aşa cum îşi doreşte. Astfel, fotograful se poate dedica artei fotografice în funcţie de nevoile şi de dorinţele sale. Pentru acest motiv, Ştefan Cincă, fotograf şi deţinător al site-ului www.fotostefan.ro, consideră că profesia de fotograf se împacă foarte bine cu situaţia de part time, mai ales când provine dintr-o pasiune. „Am ales să devin fotograf, pentru că mi-a plăcut fotografia şi o practicam mai mult ca hobby, iar la un moment dat mi s-a oferit ocazia să fac şi bani din aceasta activitate, şi am început să îmbin utilul cu plăcutul”, mărturiseşte fotograful.

Înclinaţie pentru artele vizuale

Pentru a deveni fotograf, este nevoie, în primul rând, de talent şi înclinaţie pentru artele vizuale. În plus, este recomandat să aveţi ochi pentru detaliu, răbdare şi cunoştinţe importante despre com­poziţie, culoare şi lumină. Ştefan Cincă precizează că un factor comun tuturor genurilor de fotografie ar fi inclinaţia spre partea tehnică a fotografiei. „Pentru cineva care vrea să devină fotograf ar fi mai bine să fie o persoană cu ceva înclinaţii spre tehnică, deoarece fotografia, pe lângă elementul artistic, are şi o componentă tehnică”, explică fotograful. „Alte elemente care ajută în profesia de fotograf ar fi răbdarea, atenţia la detalii, perseverenţa, abilităţi de comunicare şi lucru în echipă, şi chiar cunoştinţe de calculator, având în vedere că fotografia digitală fără calculator nu se poate face”, completează Cincă.

Mai mult, Alex Gălmeanu, foto­graf şi autorul site-ului www.alexgalmeanu.com, susţine că nu sunt nişte abilităţi spectaculoase pentru a profesa ca fotograf. Oricum, crede că este nevoie de talent, cultură cât mai vastă, imaginaţie, capacităţi de socializare, dăruire şi concentrare.

Avantaje şi dezavantaje

Punctele negative în a fi fotograf sunt legate, în principal, de program. Spre exemplu, un fotograf poate fi solicitat la orice oră, în orice zi. „Fotograf nu poţi fi de la ora 9.00 la ora 17.00, cel puţin nu dacă îţi pasă, nu dacă te dăruieşti cu adevărat acestei arte. Astfel, viaţa personală va fi întotdeauna un dezastru în condiţiile acestea”, specifică Alex Gălmeanu.

Pe lângă asta, Ştefan Cincă spune că fotografii se întâlnesc cu două probleme în activitatea lor. „În primul rând, meseria de fotograf nu este apreciată la adevărata valoare. În România, încă sunt foarte mulţi care cred că oricine îşi cumpără un aparat foto digital este, în mod automat, fotograf. Prea puţini ştiu câtă muncă se află în spatele unei singure fotografii reuşite”, apreciază fotograful. „Al doilea dezavantaj ar fi partea financiară, pentru că multe persoane nu înţeleg efortul financiar care îl presupune meseria de fotograf. Desigur, aici intervine şi priceperea de negociator a fotografului şi autopromovarea pe care şi-o face”, adaugă Cincă.

În schimb, fotografia presupune şi multe satisfacţii, care fac din profesie o plăcere. „Fotografia îţi oferă ocazia să vezi locuri noi, oameni noi, să înveţi lucruri noi, unele folositoare şi în viaţa de zi cu zi, nu doar la fotografie. Arta fotografică îţi dă ocazia să te dezvolţi în mod continuu atât profesional, cât şi cultural”, conchide Cincă. 

Sfaturi

1.Decideţi ce tip de fotograf doriţi să deveniţi. Această decizie poate fi bazată pe interese şi talent.

2.Pentru fotojurnalişti şi fotografi ştinţifici: Obţineţi o diplomă de specialitate în urma unor studii superioare.

3.Pentru liberi profesionişti: Obţineţi cunoştinţe tehnice. Acestea pot fi câştigate printr-un training vocaţional, program de calificare, abonarea la reviste de specialitate, studierea de cărţi specifice, obţinerea unui internship într-o companie.

4.Pentru cei care doresc să-şi deschidă un studio profesionist: Participaţi la cursuri de management ­pentru deschiderea unei mici afaceri. Este destul de învăţat pentru a evita ­posibile erori financiare.

5.Priviţi, Ascultaţi şi Practicaţi! Încercaţi să vedeţi fotografiile a cât mai mulţi fotografi faimoşi. Urmăriţi constant site-urile de specialitate. Este vital să comparaţi şi să învăţaţi din munca altora.

6.Creaţi-vă un portofoliu impresionant cu cele mai bune poze. Depuneţi portofoliul la cât mai multe concursuri sau agenţii de publicitate.

Sursa: citytowninfo.com

Cele mai citite

Un grup de filipinezi a sărbătorit paștele ortodox cu drob și cu pachețele de primăvară

România devine o a doua casă pentru mulți imigranți, iar aceștia își împletesc tradițiile din țările lor de origine cu cele românești. Spre exemplu,...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...

Firma care a produs fregatele României revine la București într-un moment critic pentru Forțele Navale Române

Firma BAE Systems din Marea Britanie, cea care a produs fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, își anunță prezența la salonul BSDA 2024 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă