4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Gigacaloria, mai scumpă din 2015?

Gigacaloria, mai scumpă din 2015?

Persoanele care sunt racordate la sistemele centralizate de încălzire ce funcţionează pe gaze ar putea plăti de la 1 ianuarie factura la întreţinere majorată cu 18-21%.

Cu o lună înainte de începerea noului an şi de intrarea în vigoare a unor noi reglementări privind piaţa gazelor naturale haosul domneşte atât la Departamentul pentru Energie (DpE) subordonat Guvernului, instituţie ce face politica în domeniul Energeticii, cât şi la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), entitatea care reglementează costurile în domeniu. Disputa îşi are rădăcinile într-o prevedere potrivit căreia de la 1 ianuarie toţi consumatorii noncasnici sunt obligaţi să achiziţioneze gaze naturale de pe piaţa liberă. În rândul acestor consumatori, ar urma să intre şi CET-urile care furnizează energie termică în sistem centralizat.

“Din acest an, din momentul în care am liberalizat piața non-casnică, există o diferență, de la 90 de lei pe Megawatt la consumatorii industriali, față de 53 de lei la consumatorii casnici. Asta înseamnă că din această iarnă ar exista această discrepanță majoră, care ar putea să aducă la energia termică un preț mai mare, pentru că ar fi utilizate gazele la prețul industrial”, a spus ieri şeful ANRE, Niculae Havrileţ. “Se pune problema unei modificări legislative, astfel încât să se elimine această discriminare și atunci și consumatorii casnici care sunt racordați la centralele termice de cartier să beneficieze de același tratament, în sensul accederii la același calendar de prețuri până în 2021 ca și consumatori casnici care se alimentează direct (…) Suntem într-o colaborare, și în această săptămână cred că va ieși un prim draft de ordonanță de urgență de modificare a legii și de aducere la același numitor a consumatorilor casnici, indiferent de unde își iau energia termică”, subliniază Havrileț.

O ordonanţă nu tocmai simplă

Emiterea unui act legislativ care să lămurească situaţia nu este însă tocmai simplă, iar elaborarea documentului pică în sarcina ANRE. Orice modificare necesită însă acceptul Comisiei Europene. „Departamentul pentru Energie consideră că o amânare parţială sau totală a liberalizării pentru consumatorii industriali (inclusiv C.E.T. – uri) necesită o aprobare prealabilă a Comisiei Europene”, au declarat reprezentanţii DpE într-un comunicat de presă. Pentru a se lămuri, aceştia au adresat întrebări suplimentare ANRE, printre care şi una privind uşurinţa cu care ANRE a acceptat majorări ale unor componente de preţ la gaze. “Care este impactul creșterilor tarifelor de transport şi distribuţie ale gazelor naturale pentru anul 2015, aprobate de ANRE, în preţul final plătit de consumatorii de energie termică, precum și motivele aprobării creşterii de 16,15% pentru tariful de transport și 10,39% pentru tariful de distribuție a gazelor naturale?” întreabă DpE Autoritatea. Departamentul solicită ca ANRE să spună de ce a solicitat amânarea încadrării CET în categoria consumatorilor industriali doar pentru un an (şi nu până în 2012) şi dacă a purtat discuţii cu CE pe aceste teme.

Până la clarificarea disputei românii conectaţi la sistemele centralizate riscă să suporte o majorare a tarifului de furnizare a energiei termice pentru consumatorul final încadrată în intervalul 18,88% și 21,54%, potrivit calculelor oficiale. Măsura ar urma să pună presiune tocmai pe costurile cu încălzirea suportate de populaţia cu venituri modeste pentru care achiziţia unei centrale de apartament nu este atât de ieftină. În ţările dezvoltate există tendinţa de a descuraja folosirea centralelor individuale de apartament şi de a încuraja racordarea la sisteme centralizate. În România bâlbâieli de tipul celei menţionate vor avea efect invers, fiind o lovitură dată celor ce sunt protejaţi într-o ţară cu politici publice eficiente. Expertul în energie, Ionuț Purică, reamintește promisiunile Guvernului potrivit cărora gazele nu se vor scumpi de la 1 ianuarie și spune că majorările intenționate vor determina încasări suplimentare la buget din acciza aplicată.  

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă