15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Experți: În 15 ani vom avea 2,5 pensionari la fiecare salariat

Experți: În 15 ani vom avea 2,5 pensionari la fiecare salariat

Sistemul public de pensii din România este, matematic, falimentar, având un deficit grosso modo de 30% din anvelopa bugetară a pensiilor, este concluzia experților în domeniu, consultați de „România liberă“.

În prezent, deficitul la anvelopa bugetară a pensiilor este de circa 3 – 4 miliarde de euro. Concret, totalul contribuţiei la asigurări a fost de 18 miliarde de lei, iar cheltuielile sunt de 54 de miliarde de lei. Aceasta înseamnă 30% deficit, a explicat pentru “România liberă” analistul economic Sorin Dinu.

“Aceste sisteme de pensii sunt acum falimentare peste tot, nu numai în România. Practic, fără sprijinul statului, sistemul nostru public de pensii este în deficit. Atât timp cât statul face această îndestulare ritmică a anvelopei bugetare a pensiilor, lucrurile sunt sub control. Cu cât presiunea va creşte, cu atât statul va avea o problemă tot mai mare în a acoperi acest deficit”, explică Sorin Dinu.

Avem 1,3 pensionari la un salariat 

Presiunea actuală pe sistemul public de pensii e de 1,3 pensio-nari la un salariat. În anul 2032, se estimează că raportul va fi de 2,5 pensionari la fiecare român activ. Astfel, se vorbeşte insistent despre faptul că în viitor aceste sisteme de pensii vor intra cumva, de facto, în faliment.

Cum se poate acoperi acest deficit, astfel încât România să nu ajungă în această situaţie? Sorin Dinu crede că soluţia este crearea de noi locuri de muncă, pentru a avea noi salarii, astfel încât să existe noi contribuţii la bugetul de pensii. “Pe calcule matematice, rezultă că este necesară, pentru anularea completă a acestui deficit de 30% al bugetului de pensii, crearea a 1,6 milioane de noi locuri de muncă”, susţine analistul -economic.

Ce se întâmplă la nivel global

De fapt, pe plata anuală la buge-tul de pensii din România, anvelopa bugetară este în prezent dimensionată la 10-11 miliarde de euro. La finalul anului 2015, volumul total al activelor de pensii, pe 19 pieţe majore pentru fondurile de pensii, era aproximat la 35.316 miliarde de dolari, la nivel global. Este vorba despre Australia, Mexic, Brazilia, Olanda, Canada, Africa de Sud, Chile, Coreea de Sud, Franţa, Spania, Germania, Elveţia, Marea Britanie, Hong Kong, India, SUA, Irlanda, Japonia şi Malaezia.

Ponderea relativă a activelor de pensii în PIB a ajuns la 80% în anul 2015. Cele mai mari pieţe naţionale de fonduri de pensii sunt Statele Unite, Marea Britanie şi Japonia. SUA deţin peste 60% din activele fondurilor de pensii. Care este explicaţia acestui decalaj dramatic între ce se întâmplă în SUA, Japonia şi Marea Britanie şi ce se petrece în Europa?

Cum se acoperă fondurile de pensii

Diferenţa este de sistem, susţine Sorin Dinu. “Europenii au fonduri de pensii publice, ca şi în România, care merg pe sistemul de schemă Ponzi, pe când SUA au sistem de pensii private”, a explicat Dinu “României libere”. Astfel, în esenţă, în statele Europei plata pensiilor depinde de intrările de fonduri, ce aşteaptă în viitor aceeaşi plată. “De aici discuţia cu pensiile şi dimensiunea economiei şi câţi salariaţi ai. Piramida inversată a vârstelor duce la presiune pe fondurile de pensii. Când a debutat sistemul, erau pensionari puţini la mulţi contribuabili. Când s-a schimbat structura populaţiei, baza s-a îngustat şi s-a ajuns la pensionari mulţi cu puţini contribuabili”, a declarat, pentru “România liberă”, analistul economic.

Conform acestuia, sistemele de pensii de tip step by step din Europa, care, de fapt, sunt toate astfel de scheme Ponzi, nu mai rezistă. “Ca să asiguri pensionarului un beneficiu real, trebuie să vii cu mulţi bani de la buget din alte surse, pentru a îndestula deficitul”, arată Sorin Dinu.

6,8 milioane de oameni sunt asiguraţi în prezent pe Pilonul II de pensii facultative obligatorii din România. Contribuţia se varsă lunar. În total, fondurile de pensii administrează un volum cumulat de 6,9 miliarde de euro, conform Ralucăi Țintoiu, preşedintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, citată de Agerpres. 

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă