13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016INS: Salariul mediu net a scăzut, în luna mai

INS: Salariul mediu net a scăzut, în luna mai

Salariul mediu net a scăzut, în luna mai, la 2.062 de lei, cu 1,1%, comparativ cu aprilie. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în sectorul asigurări/reasigurări, informează Institutul Naţional de Statistică (INS), citat de Agerpres.

„Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.063 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 23 lei (-1,1%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (5.421 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.248 de lei)”, informează comunicatul citat. 

Comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,2%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 118,3%. 

„În luna mai 2016, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă, ca urmare a acordării în luna aprilie de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice”, precizează INS. 

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost în activităţi de asigurări/reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) cu 21,4%, respectiv cu 18,4% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului. 

De asemenea, au fost înregistrate scăderi între 9,5% şi 14,0% în telecomunicaţii, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice şi între 7,0% şi 8,5% în extracţia minereurilor metalifere, transporturi pe apă, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii). 

Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna aprilie 2016 au fost determinate de aplicarea prevederilor legale pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, precum şi de acordarea de prime ocazionale şi a sumelor din profitul net, de realizările de producţie ori încasările mai mari (funcţie de contracte). 

„Astfel, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în transporturi terestre şi transporturi prin conducte cu 7,5%, 
între 5,0% şi 7,0% în hoteluri şi restaurante, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei, prepararea şi vopsirea blănurilor), colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor (inclusiv activităţi de recuperare a materialelor reciclabile; activităţi şi servicii de decontaminare) şi în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală, activităţi de difuzare şi transmitere de programe), industria alimentară cu 3,5% – 4,5%’, informează INS. 

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (0,5%) şi învăţământ (1,1%). 

În administraţia publică câştigul salarial mediu net a crescut cu 1 leu faţă de luna precedentă. 

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă