15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Ministrul Agriculturii: Scăderea TVA la produse lactate va relansa consumul

Ministrul Agriculturii: Scăderea TVA la produse lactate va relansa consumul

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a declarat, marți, că scăderea TVA la lapte și produse lactate va crește consumul informează Mediafax.

Referitor la îngrijorările față de eliminarea cotelor de lapte de la 1 aprilie și de pericolul ca România să importe lapte mai ieftin din alte țări, Constantin spune că fermierii nu au motive de îngrijorare, pentru că previziunile la nivel european arată o creștere a producției de lapte cu 1% în UE.

“Trebuie însă să colectăm mai bine, mai ales în zone de munte. Se pune problema prețului, și cea mai așteptată măsură pe care trebuie să o luăm, scăderea TVA la mai multe produse, dar și la lapte. Cu TVA scăzut vrem să relansăm consumul și poate va fi și un preț mai bun la poarta fermei”, a adăugat ministrul.

La 1 aprilie 2015 se vor elimina cotele de lapte în Uniunea Europeană, şi fiecare ţară va avea voie să producă oricât va dori.

“Din aprilie vor veni pe piaţă cantităţi şi mai mari de lactate. Estimăm că până la finalul anului din cele 130 de fabrici de lactate la nivel naţional vor mai rămâne în jur de 70”, a anunţat la începutul anului patronatul APRIL, din domeniul lactatelor.

Potrivit APRIL, piaţa lactatelor este estimată la aproape 900 de milioane de euro. Cei mai importanţi producători la nivel naţional sunt Danone, Albalact, Friesland, Olympus, Delaco şi Hochland.

Guvernul intenţionează să decidă în aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adăugată, urmând să stabilească dacă va fi diminuată cota standard de TVA, de la 24% la 20%, sau TVA la produse alimentare de bază (inclusiv lapte), de la 24% la 9%.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă