11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Consecințe: Modificările la Legea antifumat au fost amânate. Barurile și cafenele riscă...

Consecințe: Modificările la Legea antifumat au fost amânate. Barurile și cafenele riscă să fie închise la iarnă

După ce Comisia de sănătate din Senat a respins, ieri, modificările la Legea antifumat, barurile şi ­cafenelele riscă să tragă obloanele în iarna care se apropie.

Cum campania electorală bate la uşă şi întrunirea unui număr suficient de parlamentari pentru a modifica o ­lege va fi tot mai greu de realizat, proprietarii restaurantelor şi barurilor ar putea intra rapid în faliment  în această iarnă cu buzele. Ultima speranţă este modificarea legii anti-fumat.

Primul pas înapoi a fost făcut, ieri, de Comisia de sănătate din Senat, care a respins propunerea legislativă pentru modificarea Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului de tutun, motivând că acest for legislativ s-a pronunțat în iunie asupra unui act normativ cu unele prevederi similare și care sunt acum în dezbaterea Camerei Deputaților.

Şedinţa comisiei nu a dus lipsă de contre între cei prezenţi. În vreme ce reprezentantul Mi­nisterului Sănătăţii a susţinut cu tărie că legea trebuie să rămână în forma sa actuală, nu de aceeaşi părere au fost senatorii prezenţi. Preşedintele Comisiei juridice din Senat, liberalul Cătălin Boboc, a semnalat unele aspecte hilare din legea aflată acum în vigoare: “Legea trebuie să izvorască din viaţa de zi cu zi. Definirea spaţiului public, astăzi, legea prevede că dacă are doi pereţi şi un acoperiş, terasă pe malul mării, acolo nu se poate fuma. Cred că e cam mult“.

Când spiritele s-au încins, în apărarea făţişă a fumătorilor a sărit şi un senator nefumător, Cristian Bodea. “Nu sunt de acord cu această lege tâmpită. Nu sunt de acord să interzicem. Dacă vrem să ne sinucidem cu ţigările, ne sinucidem. Dacă îmi convine, stau lângă un fumător, dacă nu, plec. Eu aş considera potrivit, dacă unii sunt deranjaţi că se fumează într-o cameră, să se decidă localurile pentru fumat şi cele pentru nefumători. Nu trebuie să ne simţim vinovaţi că modificăm legea. După corupţi au apărut fumătorii. E ca o anatemă“, a spus Bodea.

Proprietarii de cârciumi încă mai speră

Dincolo de circul din Parlament, viitorul (a se citi iarna) nu sună bine pentru proprietarii de restaurante şi baruri. Chiar dacă au păreri împărţite, toţi ar vrea ca legislaţia să se schimbe într-un fel sau altul. „A fost la început un moment de opinteală, dar lucrurile au început apoi să intre pe făgașul normal. Oamenii s-au adaptat la noua situație”, a declarat recent pentru „România liberă“ Marian Alecu, acționar al lanțului de restaurante City Grill și care a condus aproape două decenii operațiunile McDonald’s în România.

Chiar şi el, care este nefu­mător, a recunoscut însă că în cazul organizării unor evenimente de genul nunți sau ­botezuri legea antifumat creează disconfort: „În aceste cazuri, într-adevăr, lucrurile nu sunt tocmai plăcute, pentru că în fiecare moment avem oameni afară la fumat. În rest, oamenii s-au adaptat la noua situație”.

Mult mai vehement la adresa legii antifumat este Mugur Mihăescu, cunoscut românilor drept „Garcea” de la Vacanța Mare. Fumător înrăit și patron al cluburilor St. Patrick (Irish Pub) și The Tube, el se aștepta ca Parlamentul să îndulcească legislația antifumat. „Tot ce este în interior e la zero clienți. Au pus în cap toată industria cafelei, pentru că nu mai există practic cafenele”, a declarat Mugur Mihăescu pentru „România liberă“. Rămâne de văzut cum va vota plenul Senatului şi mai ales cel al Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Nu sunt excluse surprizele, mai ales că au mai fost cazuri când în comisie s-a votat într-un fel, iar plenul s-a pronunţat fix pe dos. Asta era la cererile DNA, la fumat vom afla…

Financiar. Efecte anti-business la Londra şi la Sofia

Experiența țărilor care au adoptat legislații dure antifumat nu este deloc plăcută din punctul de vedere al afacerilor și al locurilor de muncă. Reprezentanții HoReCa din Bulgaria susțin că interdicția a adus pierderi statului, sectorului HoReCa și pieței muncii (114 milioane de euro și pierderea a 30.000 de locuri de muncă). La momentul când se „cocea” în România legislația antifumat, și Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România – HORA a tras un semnal de alarmă, arătând că statele membre UE care au implementat interzicerea totală a fumatului în restaurante au înregistrat o scădere dramatică a industriei ospitalității. “De exemplu, cercetarea efectuată de CR Consulting pentru Save Our Pubs And Clubs, campania desfășurată în Marea Britanie, a relevat că mai mult de 700 pub-uri au fost închise în Londra după introducerea interdicției, iar la nivel național au fost închise 4.800 pub-uri”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de HORA.

Cele mai citite

Tehnologia europeană din spatele mașinilor zburătoare a fost vândută în China

Tehnologia din spatele mașinilor zburătoare, dezvoltată inițial și testată cu succes în Europa, a fost cumpărată de o firmă chineză, notează BBC. Propulsat de un...

“Suntem alături de David Popovici”, susține preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern

Camelia Potec, preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, a transmis că David Popovici a pus ochii pe o medalia la Jocurile Olimpice...

Tehnologia europeană din spatele mașinilor zburătoare a fost vândută în China

Tehnologia din spatele mașinilor zburătoare, dezvoltată inițial și testată cu succes în Europa, a fost cumpărată de o firmă chineză, notează BBC. Propulsat de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă