10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Senatul a votat legea care anulează impozitul pe pensiile mai mari de...

Senatul a votat legea care anulează impozitul pe pensiile mai mari de 1.050 de lei. Cristiana Anghel a promovat această schimbare legislativă

Pensionarii nu vor mai plăti nici impozitul pe venit, nici contribuțiile sociale, potrivit unui proiect votat, ieri, de Senat. Actul normativ a fost aprobat în condițiile în care alegerile se apropie, iar parlamentarii au pe ordinea de zi mai multe inițiative cu caracter electoral.

Plenul Senatului a adoptat, ieri, în calitate de primă Cameră sesizată, un proiect legislativ prin care se elimină impozitul pe venit de 16% datorat pen­tru pensiile mai mari de 1.050 de lei, astfel încât nicio pensie din România nu va mai fi supusă taxării, şi prin care se decide ca plata CASS să fie făcută de la buget, nu din venitul persoanei. Legea a fost adoptată cu 66 de voturi „pentru”, 5 abţineri şi 18 „împotrivă”. Legea a fost inițiată de Cristiana Anghel (ALDE) și  contrasemnată de mai mulţi alţi parlamentari PSD, ALDE şi din fostul grup parlamentar UNPR.

Potrivit actualei legislaţii, pensiile se impozitează cu 16% în cazul celor care depăşesc valoarea de 1.050 de lei. Prin prezenta lege se elimină acest impozit, astfel încât nicio pensie din România nu va mai fi supusă taxării, indiferent de cuantum. Proiectul modifică şi baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, datorate de persoanele fizice cu venituri din pensii şi de cele care primesc indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă în urma unui accident de muncă. Astfel, potrivit modificărilor aduse în Comisia de buget-finanţe, plata contribuţiei de asigurări de sănătate la pensii se va face de la bugetul de stat, nu din venitul persoanei.

Argumente pro și contra

 

Guvernul nu a susţinut propunerea legislativă, din cauza impactului negativ asupra venitului bugetului de stat consolidat, estimat la 2,2 milioane de lei pentru anul 2017. Viceliderul grupului senatorilor liberali, Mariana Câmpeanu, a solicitat plenului retrimiterea propunerii legislative la Comisia de buget pentru întocmirea unui nou raport suplimentar, însă propunerea acesteia a fost respinsă cu 19 voturi „pentru”, 36 de voturi „împotrivă” și două abțineri. Mariana Câmpeanu a atras atenţia în plen că legea îi ajută pe pensionarii cu pensii mari, şi nu pe cei cu pensii până în 1.000 de lei, pentru că aceia sunt oricum scutiţi de acest impozit. ”Pentru cine scutim noi impozitul? Pentru cei cu pensii mici? Pentru că ei au acest impozit scutit. Sunt 3,8 milioane de pensionari cu pensii sub 1.000 de lei, cum acceptaţi acest lu­cru? Aceşti bătrâni vor rămâne cu aceeaşi pensie, iar cei cu 100 de milioane vor avea bani în plus”, a spus Mariana Câmpeanu.

În schimb, senatoarea Cristia­na Anghel, inițiatoarea actu­lui normativ, a susținut că măsurile pe care le-a propus nu au fost făcute „din populism”, ci fiindcă asistă la „un genocid împotriva bătrânilor noștri”. „Dvs. nu aveți bunici, părinți, vecini, nu aveți niciun Dumnezeu pe lumea aceasta? Nu am văzut pe nimeni să spună că trebuie să recuperăm miliardele de euro care au fost furate de către pedeliști pentru campania electorală sau să spună că este împotriva mili­oanelor de euro cheltuite de dl Iohannis pentru a-și repara ­casa”, a comentat Anghel.

După adoptare, legea va merge la Camera Deputaţilor, for decizional. Legea prevede şi că actul nu poate fi modificat prin ordonanţă de urgenţă, fapt care i-ar putea atrage critici de neconstituţionalitate în cazul în care ar trece şi de Camera Deputaţilor, având în vedere că în Constituţie sunt prevăzute expres cazurile în care Guvernul poate emite OUG şi nu permite Parlamentului să facă astfel de menţiuni. Potrivit propunerii legislative, legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2017. 

 

PENSIONARI

Superofertă de alegeri

În prag de alegeri, senatorii și deputații se pregătesc să dea votul final pentru o serie de proiecte care vizează acțiuni cu impact electoral. Multe dintre acestea vizează pensiile. Senatorii au pe ordinea de zi un proiect privind introducerea pensiilor speciale pentru cadrele didactice. De asemenea, pensii speciale sunt prevăzute prin diverse alte iniţiative legislative pentru personalul de pe ambulanţe sau pentru instructorii de pe elicoptere. O iniţiativă a mai multor parlamentari PSD şi UNPR prevede acordarea anual, la cerere, a celei de-a 13-a pensii pentru persoanele cu un  venit sub nivelul salariului mediu brut pe economie şi care nu realizează alte venituri.

O serie de alte iniţiative legislative au ca obiect tot pensiile şi pensionarii: creşterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu, scăderea vârstei de pensionare pentru unele categorii sau creşterea pensiilor pentru foştii membri cooperatori din agricultură.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă