21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAlegeri 2016România este pe locul 9 în UE în ceea ce priveşte suprafaţa...

România este pe locul 9 în UE în ceea ce priveşte suprafaţa de teren agricol cultivată organic

România este pe locul 9 în UE în ceea ce priveşte suprafaţa de teren agricol cultivată organic, adică cu produse agricole ecologice, potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, aferente anului 2015.

Pe primul loc în clasament se află Spania, care a cultivat anul trecut produse „bio“ pe o suprafaţă de 1,4 mil. hectare, urmată de Franţa cu un milion de hectare cultivate şi Polonia cu 500.000 de hectare de agricultură ecologică.

În România, suprafaţa agricolă cultivată cu produse ecologice aproape că s-a triplat în ultimii zece ani de la circa 65.000 de hectare în 2006 la peste 175.000 de hectare anul trecut.

"Problema noastră principală este legată de forţa de muncă care «lipseşte cu desăvârşire». Oamenii preferă să lucreze în străinătate în domeniul agricol, pe salarii mai mari. Am rămas descoperiţi, de aia im-portăm. Occidentalilor le convine să ia forţă de muncă ieftină de la noi şi să ne livreze materia primă", spune Marin Dumbravă, manager al fermei ecologice Biodumbrava, aflată lângă Bucureşti.
Proximitatea faţă de Capitală îi asigură fermierului din Joiţa piaţă de desfacere, dar pe de altă parte forţa de muncă este mai scumpă decât în alte zone ale ţării. În plus, majoritatea lucrătorilor din sectorul agri¬col preferă să lucreze în străinătate pe salarii mai mari.

Potrivit MADR, termenul de agricultură ecologică, este similar cu agricultură organică sau biologică, produsele agricole "bio" fiind crescute cât mai natural, fiind interzisă utilizarea organismelor modificate genetic, a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor şi antibioticelor.

Raportată la suprafaţă agricolă a României, care este de circa 13 milioane de hectare, suprafaţa cultivată cu produse ecolo¬gice (175.000 de hectare) este nesemnificativă, reprezentând sub 1%. Produsele eco-logice sunt încă un segment de nişă din cauza preţului mai mare comparativ cu cel al produselor obişnuite.
 

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă