Consumul de carne şi produse din carne a scăzut cu aproximativ 25% în ultimii cinci ani, din cauza diminuării puterii de cumpărare, şi se află pe un trend descendent şi în prima parte a anului în curs, a declarat Ovidiu Duşleag, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).
"Piața de mezeluri a scăzut cu 20-25% în ultimii cinci ani. Estimările inițiale pentru acest an prognozau o creștere zero, dar cei mai recenți indicatori arată o scădere de 1-2%", a mai spus Duşleag, pentru Mediafax.
Acesta a afirmat că în UE, consumul mediu de carne pe cap de locuitor este de aproximativ 85 kilograme pe an, în timp ce în România este mai mic cu cel puțin 25%.
Carnea de porc rămâne în topul preferințelor consumatorilor români, iar mezelurile preferate sunt tot din carne de porc. Mai nou există o tendinţă de creştere a consumului de carne şi produse din carne de curcan.
"Tendința generală a consumatorilor a fost de a alege produse mai economice, dar au fost mai selectivi, alegând cu precădere producători recunoscuți. În funcţie de vârstă şi nivelul de educaţie, criteriile de achiziţie diferă", a mai spus oficialul asociaţiei.