16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Studiu: Puterea de cumpărare a românilor este o treime din media europeană

Studiu: Puterea de cumpărare a românilor este o treime din media europeană

Românii au o putere medie de cumpărare de 4.181 de euro, ceea ce i-a plasat pe locul 33 în Europa din acest punct de vedere, în anul 2016, arată un studiu realizat de GfK.

Studiul se intitulează "GfK Puterea de cumpărare în Europa 2016".

Potrivit acestui document, românii se aflau pe locul 33 în clasamentul european al puterii de cumpărare și în anul 2015.

Puterea medie de cumpărare în cele 42 de țări europene analizate a fost de 13.672 de euro în anul 2016.

Venitul înregistrat de România reprezintă aproximativ o treime din media europeană, în anul 2016. Totuși, în comparaţie cu 2015, puterea nominală de cumpărare pe cap de locuitor ar fi crescut în România cu aproape 12 la sută.

Topul primelor zece ţări din Europa după puterea de cumpărare este condus de Liechtenstein, urmat de Elveţia, Luxemburg, Norvegia, Islanda, Danemarca, Austria, Suedia, Germania şi Marea Britanie. România se află pe locul 33 în clasamentul european, precedată de Ungaria, Turcia şi Muntenegru şi urmată de Bulgaria.

Pe ultimele trei locuri în clasamentul GfK sunt plasate Belarus, Republica Moldova și Ucraina.

În interiorul României, bucureştenii au cea mai mare putere de cumpărare, de 6.288 de euro pe cap de locuitor, cu 50 de procente peste media pe ţară, valoare care plasează locuitorii capitalei României la aproximativ acelaşi nivel cu locuitorii din Polonia (locul 29 în Europa).

Următoarele judeţe ca putere de cumpărare sunt Timiş, Cluj, Ilfov, Braşov, Constanţa, Sibiu, Arad și Prahova.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă