9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Studiu: Unul din patru tineri este şomer

Studiu: Unul din patru tineri este şomer

Șomajul în rândul tinerilor a crescut în ultimele trei trimestre până la un nivel-record de 25,7%, înregistrat la finele primului trimestru din 2014, arată o analiză efectuată de EY România.

Potrivit analizei citate, rata șomajului în rândul tinerilor din țările OECD a ajuns la 15,7%, în timp ce în țările UE a fost de 23,4% la începutul lui 2014, cu mici variații în ambele cazuri față de anul anterior. „În România, deși anul trecut rata șomajului în rândul tinerilor era sub media europeană, în primul trimestru din 2014 această rată a atins 25,7%, după o creștere continuă în ultimele trei trimestre“, se precizează într-un comunicat al companiei menţionate.

Specialiștii EY constată că șomajul în rândul tinerilor este o problemă persistentă în întreaga lume care, în pofida îmbunătățirii condițiilor economice, rămâne la cote foarte ridicate. „Asigurarea unui ecosistem antreprenorial activ reprezintă una din cele mai bune căi de a trata problema șomajului în rândul tinerilor, atât datorită numărului mare de locuri de muncă generate de antreprenori, cât și datorită împlinirii profesionale pe care demararea unei afaceri proprii o poate oferi tinerilor”, afirmă Bogdan Ion de la EY România.

Studii recente realizate de compania de consultanță au arătat că afacerile conduse de antreprenori vor genera mai multe locuri de muncă decât marile corporații în anul 2015 – 76% din antreprenori declarând că intenționează să-și extindă forța de muncă în 2014, față de 31% din executivii din marile corporații.

În România, accesul la finanțare al antreprenorilor rămâne o problemă generalizată. Conform ultimei ediții a studiului EY, “Barometrul antreprenoriatului românesc”, 90% din antreprenorii români intervievați consideră dificil sau foarte dificil accesul la finanțare al antreprenorilor tineri (sub 40 de ani).

Statisticile roz ale şomajului

Oficial rata şomajului în România, în formă ajustată sezonier, a fost de 7,1% în iunie 2014, în scădere cu 0,2 puncte procentuale faţă de luna anterioară şi cu 0,3 puncte procentuale faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor prezentate ieri de către Institutul Naţional de Statistică. Bilanţurile ­oficiale nu iau în considerare cele aproximativ două milioane de români ­angajaţi în alte ţări, din care o bună parte au plecat pentru că nu au găsit unde să se angajeze în România.

Ei ies din calculul oficial căci pentru a fi înregistrat ca şomer trebuie să nu ai un loc de muncă, să fii disponibil pentru începerea lucrului imediat şi să fi fost în căutare activă a unui loc de muncă oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

Rata șomajului reprezintă ponderea șomerilor în populația activă, care cuprinde toate persoanele ce furnizează forța de muncă disponibilă pentru producția de bunuri și servicii în timpul perioadei de referință, incluzând populația ocupată și șomerii.

Cele mai citite

Activiști germani pentru climă, condamnați la închisoare pentru că au pulverizat împroșcat cu vopsea pe Poarta Brandenburg

Un tribunal german a condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare trei activiști pentru climă care au pulverizat vopsea portocalie pe coloanele emblematicei...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

Renunțarea la candidatul unic PSD-PNL poate declanșa criza politică. Luptele electorale din interiorul Coaliției pot afecta Guvernul

Președintele Klaus Iohannis, aflat acum în Coreea de Sud, pare să fie îngrijorat de modul cum va evolua relația PSD - PNL după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă