17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Tot mai mulți bucureșteni își închiriază casele cu ziua. Cât de profitabilă...

Tot mai mulți bucureșteni își închiriază casele cu ziua. Cât de profitabilă este această afacere

Piața locuinţelor private puse la dispoziţia turiştilor în regim hotelier se dezvoltă în ritm accelerat în Capitală. Numărul acestor unităţi s-a dublat în ultimii doi ani.

Afacerea apartamentelor închiriate în regim hotelier este una clasică, pe care companiile o practică în toate marile oraşe ale lumii şi se bazează pe faptul că turistul iese mai ieftin dacă închiriază un apartament într-o poziţie mult mai bună, decât dacă şi-ar închiria o cameră, la un hotel, arată Ciprian Enea, consultant în turism.

“Eşti în regim de self catering. Practic, costurile sunt mult mai mici decât la un hotel. Nu e nevoie decât de o menajeră, care face curat doar atunci când apartamentul este solicitat. Preţurile sunt foarte bune, pentru că, nefiind costuri hoteliere (mic dejun, recepţioner, bellboy şi multe alte costuri de acest tip), poţi să le oferi un preţ mult mai bun, decât dacă ar sta la un hotel“, a declarat expertul pentru „România liberă“.

Pe de altă parte, Ciprian Enea afirmă că  “decât să ai un apartament, pe care să-l închiriezi pe termen lung, cu lunile sau cu anii, pentru o chirie modică, mai bine să ai un apartament, pe care să-l închiriezi în plin sezon, pentru o chirie lunară de patru, cinci sau şase ori mai mare“. Desigur, există şi dezavantaje, faţă de încheierea unui contract de închiriere pe termen lung. “Trebuie să alergi, să-ţi faci publicitate, să te promovezi“, a explicat Ciprian Enea.

“În primul rând, acum există site-uri de rezervări, unde îţi pui oferta, ai grijă să ai review-uri cel puţin acceptabile, dacă nu chiar bune, şi deja lucrurile s-au rezolvat. Site-urile de acest tip au simplificat foarte mult problema. Evident că la apartamentele respective trebuie să ai un anumit standard, deci trebuie ca la început să faci o investiţie mai bună decât la un apartament pe care-l închiriezi pe termen mediu şi lung. Turistul are nevoie de un anumit nivel al condiţiilor“, a menţionat expertul.

Mai apoi, apartamentul trebuie să fie plasat într-o zonă interesantă pentru turist. E mai greu să închiriezi un apartament în Dristor, decât unul care e în Zona 0 sau Zona 1 a Capitalei – Unirii, Piaţa Romană, Universitate, Calea Victoriei şi împrejurimile. Ideal e ca apartamentul să fie în zona obiectivelor turistice majore – Centrul Vechi, Casa Poporului, Parcul Cişmigiu sau alte obiective de acest gen. E bine să fie lângă o gură de metrou. Expertul a atras atenţia că „turiştii călătoresc mult cu metroul, pentru că iarna scapă astfel de frig şi vara de cald“. Cei ce doresc să se lanseze în astfel de afaceri trebuie să se profileze pe clientul ţintit. Cine sunt aceştia? “În special turiştii străini, care vin din diverse locuri ale lumii şi care sunt învăţaţi să folosească acest tip de cazare“, spune Ciprian Enea.

Investiţia se recuperează de 2-3 ori mai rapid

Fiind mai mult o investiţie imobiliară decât una în turism, “pentru că practic nu oferi, în general, decât un serviciu, ea se recuperează de două sau de trei ori mai rapid, decât o investiţie imobiliară pe termen mediu şi lung. Depinde foarte mult de câte review-uri ai, de cât de bine eşti cotat de website-urile de rezervări. Aici apare bussines-ul. Trebuie să te străduieşti să ai o încărcare cât mai mare a capacităţii hoteliere în astfel de unităţi de primire“, a insistat Enea.

Date transmise de Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) relevă că în ultimii doi ani au fost autorizate în Capitală 436 de spații de cazare, reprezentând apartamente și camere de închiriat deținute de persoane juridice, cu 864 de locuri de cazare. Practic, numărul acestor locuri de cazare s-a dublat pe piață, unde există acum oficial 718 spații de cazare, cu 1.533 de locuri disponibile. Comparativ, în intervalul dintre anii 2014 şi 2016 au fost date în folosință la București, potrivit ANT, 389 de camere în hoteluri, cu 771 de locuri de cazare, adică mai puține decât apartamentele în regim hotelier.

O garsonieră în regim hotelier este închiriată cu 30 – 35 de euro pe noapte. Cu 15 nopți/lună închiriate, câștigul lunar poate depăși 450 de euro, mai mult decât dacă spațiul ar fi cedat unui chiriaș permanent.

Iar dacă garsoniera respectivă este într‑o zonă ultracentrală cererea este mai mare și se pot câștiga din închirierea ei în regim hotelier și 1.000 de euro lunar, care nu se pot obţine niciodată de pe piața rezidențială. În acest fel, o astfel de garsonieră se poate achiziţiona de la bancă printr-un credit, iar acesta se poate achita în numai cinci ani.   

450 – 1.000 € este câştigul lunar estimat din închirierea unei garsoniere în regim hotelier.

Cele mai citite

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

Investițiile Guvernului Ciolacu conduc la o creștere semnificativă a producției industriale în România

Premierul Ciolacu își validează strategia de investiții, pe măsură ce producția industrială a României înregistrează o creștere notabilă în 2024. Potrivit datelor publicate de...

Eurobarometru. Românii, tot mai interesați de alegerile europarlamentare

Alegerile locale au fost comasate cu cele europarlamentare și au loc pe data de 9 iunie, iar porivit unui sondaj realizat de parlamentul european,...
Ultima oră
Pe aceeași temă