12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Trecem la euro. Sunt mai avantajoase creditele în euro sau în lei...

Trecem la euro. Sunt mai avantajoase creditele în euro sau în lei pe termen lung?

România va trece peste 4 ani la moneda unică europeană. Ca urmare apare întrebarea: în ce monedă este mai bine să fie făcute împrumuturile: în cea naţională sau în cea europeană? Interesant este faptul că nici economiştii nu se înţeleg între ei.

Românii ce au salarii în moneda naţională trebuie să ia credite în aceasta şi nu în euro chiar dacă peste patru ani vom trece la moneda unică europeană, a declarat ieri ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, în cadrul evenimentului ZFLive.

"Câştigi în lei, trebuie să-ţi iei credit în lei. Are sens să-ţi iei credit în lei mai ales în programele statului garantate în lei. Mai sunt 4 ani de risc valutar. Sigur, e un risc foarte mic, pentru că intrăm pe parcursul de adoptare euro, dar, şi aşa, sunt de părere că trebuie să iei credit în moneda în care îţi iei salariul", a declarat Liviu Voinea, ministrul bugetului, la ZFLive.

Ministrul pledează pentru o evoluţie liniştită la zona euro fără prea mari suprize pentru români. Astfel, România va adopta în câteva zile un plan detaliat de trecere la moneda euro, astfel încât să nu repete greşelile făcute de celelalte ţări care au trecut la moneda unică şi care au dus la creşteri artificiale de preţuri. Ministrul a mai susţinut şi cu alte ocazii că preţurile nu vor creşte odată cu trecerea României la moneda unică europeană, în schimb avantajul este că va fi eliminat riscul valutar.

"Pe baza progreselor realizate în privinţa convergenţei reale şi nominale, a evoluţiei reformelor structurale şi a perspectivelor solide de creştere economică, Guvernul României a stabilit 1 ianuarie 2019 ca dată-ţintă pentru aderarea României la zona euro", se arată într-un comunicat care a fost publicat de Ministerul Finanţelor Publice pe site-ul propriu.

Opiniile bancherilor sunt însă diferite, aceştia având păreri diferite atât între ei cât şi în raport cu sfaturile ministrului Voinea.

In opinia unui bancher ce a refuzat să fie citat, moneda în care se iau creditele trebuie să fie cea pentru care dobânda este mică. “Fiecare va face cum crede de cuviinţă. Motivele pentru care oamenii au luat credite în euro nu au avut de a face cu faptul că este vorba de o monedă sau de alta, ci cu dobândă mai mică percepută pentru împrumuturile în una dintre acestea”. Oricum bancherul este sceptic că se va respecta termenul de trecere la moneda unică europeană. “Stiţi de când tot spunem că trecem la euro?”, întreabă el retoric.

Radu Gheţea: Împrumuturile în lei protejează

Bancherul Radu Gheţea pledează pentru creditele luate în euro. Astfel, spune el, românii vor fi protejaţi de cursul la care se va face trecerea la euro. “Dacă le vor lua în lei nu vor riscă nimic, dacă le iau în alte valute, chiar şi în euro, riscă. La momentul la care se va trece la euro dacă cineva are credit în lei şi are şi leafa în lei se va stabili un curs de trecere acelaşi atât pentru leafă cât şi pentru rate, deci nu va apărea nici un fel de risc. Dacă are credit în euro şi leafa este în lei vor apărea după cum s-a văzut în alte ţări nişte diferenţe de obicei defavorabile salariaţilor”, spune el. Adică în situația conversia se va face la un curs ridicat exprimat în lei salariile vor fi mai mici, dar la fel vor fi şi ratele. Dacă acest curs va fi scăzut, salariul în euro va fi unul mai mare dar şi rata va fi mai mare.

Isar: Nu este clar încă

Economistul Lucian Isar spune că nu este deocamdată clar în ce monedă este mai bine să se angajeze creditele în prezent deoarece nu se ştie – nu a fost stabilit coridorul de variaţie al leului. Diferitele opinii exprimate de guvernanţi trebuie să cuprindă ambele riscuri, şi dacă creditul se ia în lei şi dacă se ia în euro, pentru ca familiile să nu ajungă în situaţii dificile. “Este bine să fim puţin mai reţinuţi când dai sfaturi pe care familiile îşi rup destinele. Este bine să spui care sunt riscurile pe ambele părţi”, spune economistul.

“Nu ştii care e paritatea cu care vei intra. Dacă va fi 3,5 dacă va fi 5,5? Euro s-a dus şi în 3,1 şi în 4,5. În 2007 era în 3,1, în 2010 era 4,5, care (curs de schimb – n.red.) îl iei? Este greu de dat un răspuns atât timp cât nu ştii care e coridorul”, conchide el. Acest interval în care moneda ţării ce intenţionează să treacă la euro trebuie să se menţină se stabileşte cu trei ani înainte.  

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă