10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Unde poţi câştiga, în România, un salariu de peste 1.000 de euro...

Unde poţi câştiga, în România, un salariu de peste 1.000 de euro pe lună

Serviciile IT, asigurările, industria grea, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, sectorul bancar şi serviciile anexe extracţiei sunt cele şase domenii în care angajaţii au salarii de peste două ori mai mari decât un angajat plătit la nivelul mediu pe economie.

În industriile în care salariile medii sunt cele mai mari din economie, nu există muncitori necalificaţi şi nici muncitori parţial calificaţi (cum sunt, de exemplu, în domeniul retail, angajaţii cu poziţii de casier sau de încărcător de marfă), este de părere Oana Botolan Datki, SEE managing partner în cadrul companiei cu activităţi în sectorul resurselor umane Consulteam.

„În domeniile cu salarii medii de peste 1.000 de euro net pe lună lucrează numai personal calificat, cu facultate sau cu foarte mulţi ani de experienţă într-un anumit domeniu, precum şi foarte mulţi specialişti seniori, manageri, team leaderi sau ingineri ale căror salarii au tras media salarială în sus. În schimb, dacă ne uităm într-o fabrică, vedem că acolo există, la 1.000 de muncitori, 50 de şefi de tură şi 3 manageri. Şi atunci este normal ca media salarială să se ducă în jos, fiind trasă de muncitorii necalificaţi sau de cei din nivelul cel mai jos de execuţie“, a spus Oana Botolan Datki, citat de Mediafax.

În forma actuală, structura salariaţilor din România arată că doar 3,7% au venituri de peste 1.000 de euro net pe lună, 15% (circa 700.000 de persoane) câştigă între 500 şi 1.000 de euro net pe lună, iar cea mai mare parte a salariaţilor români, adică peste 80% (peste 3,7 milioane de oameni), au venituri nete lunare de sub 500 de euro net pe lună.

În categoria angajaţilor cu cele mai mici salarii medii, de sub 500 de euro net pe lună, intră angajaţii din industrie, sănătate, educaţie, comerţ sau transporturi, în timp în intervalul salarial mediu de 500 – 1.000 de euro net pe lună se încadrează angajaţii din telecomunicaţii, administraţie publică şi apărare sau cei din fabricarea autovehiculelor şi a componentelor auto.

Cele mai citite

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...

Ligia Deca nu crede că școlile pot efectua testare antidrog

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a subliniat miercuri că majoritatea şcolilor nu sunt dotate cu infrastructura necesară pentru a efectua testări antidrog în mod eficient. Deca...

Un etaj al unui bloc din Craiova s-a prăbușit parțial și zeci de persoane au fost evacuate în urma unei explozii

O explozie neurmată de incendiu a avut loc, miercuri seara, la un bloc de locuinţe de tipul P+1 din municipiul Craiova, în urma căruia...
Ultima oră
Pe aceeași temă