13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Util: Ce trebuie să faci ca să fii despăgubit pentru penele de...

Util: Ce trebuie să faci ca să fii despăgubit pentru penele de curent

Zilele geroase de săptămâna trecută i-au făcut pe români să se confrunte cu o problemă mai veche: penele de curent. Chiar dacă vremea se încălzește, amenințarea întreruperii furnizării de electricitate persistă.

În zilele geroase, dar și vara, când e caniculă, românii se confruntă de ani buni cu întreruperi în alimentarea cu electricitate a locuințelor. Așa s-a întâmplat și săptămâna trecută, când zeci de blocuri (dar și locuințe individuale) au rămas, rând pe rând, în întuneric, în unele cazuri chiar și câteva ore. Ba chiar au fost situații în care alimentarea cu energie electrică s-a reluat, apoi a fost din nou oprită și povestea s-a repetat de mai multe ori, ceea ce le-a adus aminte românilor de ultimii ani de dinainte de căderea comunismului.

Nicolescu: furnizorul trebuie să plătească despăgubiri

Spre deosebire de perioada de dinainte de ‘89, dar chiar și față de acum câțiva ani, consumatorii au dreptul la despăgubiri, pe care furnizorul de electricitate trebuie să le plătească din proprie inițiativă.

„Înainte, trebuia să depui cerere la furnizorul de energie electrică dacă voiai despăgubiri. Între timp, s-a schimbat legislația, iar pe următoarea factură de curent trebuie să apară, cu minus, contravaloarea acestor despăgubiri“, a declarat pentru „România liberă“ un fost ministru al Energiei, Răzvan Eugen Nicolescu. El îi sfătuiește pe abonați să-și noteze ziua în care au avut loc întreruperile, mai ales dacă ele au fost repetate, și, în cazul în care nu primesc despăgubiri din oficiu, să se adreseze Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

ANRE: despăgubiri între 60 și 1.400 de lei

Într-adevăr, anul trecut a intrat în vigoare un ordin al ANRE care stabilește noi standarde de calitate pentru furnizorii de energie electrică. Potrivit actului normativ, în cazul întreruperilor neplanificate, dacă acestea depăşesc opt ore în mediul urban şi 18 ore în mediu rural, în condiții normale de vreme, sau 48 de ore, în condiţii meteorologice deosebite, distribuitorii trebuie să plătească despăgubiri clienţilor afectaţi în valoare de 600 până la 1.400 de lei, la o tensiune de 110 kV, de 200 până la 400 de lei la medie tensiune şi între 60 și 200 de lei la joasă tensiune (în locuință).

Cablurile vechi și „șmecheria“ dezvoltatorilor imobiliari

Dar care sunt cauzele pentru care românii se confruntă tot mai des în ultimii ani cu pene de curent? „Principala problemă este că s-a schimbat structura consumului față de acum 30 de ani. Pe de o parte, a crescut consumul în zonele rezidențiale, iar pe de altă parte a scăzut în cele industriale. De exemplu, în Titan avem un consum mult mai mare, iar în zona IMGB au rămas instalații care stau degeaba“, a explicat pentru „România liberă“ expertul în energie Cristian Secoșan, care a precizat că este nevoie de un efort investițional foarte mare din partea companiilor furnizoare.

Dincolo de cablurile vechi și de instalațiile de trasformare care nu mai fac față, a mai apărut și o altă problemă, cea a noilor ansambluri rezidențiale. „În mai toate avizele de racordare pentru ansamblurile rezidențiale se declara un consum mai mic, pentru a plăti mai puțin, apoi apă-reau problemele în alimentare. Oamenii se revoltau, dar vina nu aparținea societății de furnizare“, a continuat Secoșan.

Transelectrica nu a făcut investițiile necesare

Expertul în energie a adăugat că, în afară de toate aceste probleme, mai există și una la nivel național, de sistem și anume faptul că mai toate capacitățile de producere a energiei sunt situate în sudul și estul României. De aici rezultă provocarea transportatorului de electricitate, societatea Transelectrica, de a duce uniform energia electrică spre toate zonele de consum din țară. „Transelectrica a făcut investiții într-un inel de 400 KV, din București către Bacău și către Craiova și, mai departe, Porțile de Fier. Pentru ca problema să dispară, este însă nevoie de continuarea investițiilor și închiderea acestui inel de la Porțile de Fier către Arad și Oradea“, a conchis Cristian Secoșan.

RECORD. Preț foarte mare la energie: 600 lei/MWh

La finele lunii ianuarie, pe piața de energie s-a înregistrat un preț-record, de 600 lei/MWh, o valoare dublă faţă de cea consemnată la începutul anului. Preţul a fost un record absolut de când energia se vinde la preţul de echilibru dintre cerere şi ofertă prin intermediul bursei OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică şi de gaze naturale. Rolul OPCOM este de administrare a pieţei energiei electrice prin asigurarea desfăşurării continue, ordonate, eficiente, echitabile şi transparente a tranzacţiilor şi a contractelor comerciale. Situația de la finele lunii trecute a dus la bâlbâieli în lanț ale autorităților, care nu au răspuns clar la întrebarea dacă prețul uriaș de pe bursă se va simți și în facturile consumatorilor. În plus, au existat voci din cadrul Guvernului Grindeanu care au vorbit despre o posibilă sistare a exporturilor de electricitate, pentru a putea asigura consumul național. Nu a mai fost cazul, însă.

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă