16.5 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialCE trimite audit la București după ce s-a constatat lipsa a 15...

CE trimite audit la București după ce s-a constatat lipsa a 15 milioane de euro din raportarea fondurilor europene

Comisia Europeană își trimite misiunea de audit la București după ce s-a constatat o lipsă de 15 milioane de euro din raportarea fondurilor europene. Ministeul Fondurilor Europene susține că își va atinge toate obiectivele fixate până la finele anului.

O "gaură" de 15 milioane de euro apare în evidențele Ministerului Fondurilor Europene (MFE) în absorbția banilor comunitari din prima jumătate a acestui an. Ministerul pune anomalia pe seama datelor introduse de autorități în sistemul de raportare către Comisia Europeană, o misiune de audit de la Bruxelles urmând să facă verificări în România în acest sens, informează Hotnews.

Până atunci, absorbția fondurilor UE pare să fi intrat într-o fază de lentoare, Guvernul cerând Comisiei Europene, în perioadă 1 ianuarie-16 mai 2014, fonduri structurale și de coeziune în proporție de 1,3% din banii alocați României pentru perioadă de programare 2007-2013, în condițiile în care țara mai poate accesă banii europeni pentru această perioadă de programare încă un an și jumătate. MFE susține că își va atinge toate obiectivele fixate până la finele anului.  
  
 În datele oficiale prezentate de Ministerul Fondurilor Europene pentru prima jumătate a anului 2014 apare o anomalie în ceea ce privește absorbția de fonduri UE în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), mai arată Hotnews.

Prin POSDRU, în perioada 2007 – 31 ianuarie 2014, România a cerut de la Bruxelles fonduri europene de 1,015 miliarde de euro, în bază cheltuielilor efectuate în proiectele europene românești din acest program. În 16 mai 2014, această sumă – în loc să crească sau să rămână măcar pe loc – scade la mai puțin de 1 miliard de euro. Practic, în 4 luni și jumătate, România nu numai că nu a cerut de la Comisia Europeană niciun ban, dar a și cedat 15 milioane de euro, dacă ar fi să luăm de bune datele oficiale ale MFE. Cei 15 milioane de euro reprezintă o cerere de rambursare trimisă de România la Bruxelles în luna ianuarie 2014, care ulterior a fost scăzută din evidența.  

 Ministerul Fondurilor Europene a răspuns unei solicitări adresată de Hotnews în care pune avansul încet raportat pe prima jumătate de an pe seamă decalajului dintre efectuarea cheltuielilor de către beneficiarii care derulează proiectele europene, și procesarea și transmiterea la Bruxelles, de către autoritățile centrale, a cererilor de rambursare.  
  
 "Există un decalaj de timp între momentul în care beneficiarii realizează cheltuieli în cadrul proiectelor pe care le implementează și până când aceste sume sunt solicitate CE pentru a fi rambursate României. Este un lucru firesc, instituțiile implicate în sistemul de implementare a fondurilor europene fiind nevoite să verifice eligibilitatea cheltuielilor înainte de a solicita Comisiei rambursarea acestora", explică MFE, pentru HotNews.ro.  
  
 "În anul 2014, toate țintele pe care ni le-am propus vor fi atinse!", mai dă asigurări ministerul lui Eugen Teodorovici.  
 Consultanții din domeniul fondurilor europene contrazic, însă, ministerul.  
  
 Marian Dobrilă, director executiv al Asociației Consultanților pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE), avertizează că există o încetinire a proiectelor, care își are originea în blocajul instituțional creat la schimbarea guvernului, la jumătatea anului 2012.  
  
 "Proiectele avansează mai încet decât se așteptau ei. Proiectele vechi au absorbit ce au absorbit, proiectele noi încă nu au ajuns la implementare. E un fel de pauză de impementare din cauza că acum un an și jumătate, când a fost transferul acela de guvernare, a fost un blocaj foarte mare pe contractare și pe aprobări, care abia acum se vede în implementările de la începutul acestui an", a declarat, pentru HotNews.ro, Marian Dobrilă.  
  
 Un alt factor al acestei încetiniri ar fi și faptul că autoritățile preferă să nu trimită în cursul unui semestru declarațiile de cheltuieli la Bruxelles, pentru a păstra aceste cereri de rambursări pentru sfârșitul de semestru sau de an, pentru a "da bine" în bilanțuri.  
  
 "E posibil să fie și o strategie a lor să se mobilizeze la finalul semestrului și să scoată niște cifre, pentru că cifrele din cursul semestrului nu se iau în calcul la niciun obiectiv. Ciclicitatea mare este cea inter-semestriala", a explicat șeful consultanților.  
 Cu toare acestea, în anul 2013, în perioadă ianuarie-mai avansul absorbției a fost de 2,2 puncte procentuale, iar în aceeași perioadă a anului 2012 a fost de 4,1 puncte procentuale, față de 1,3 puncte, în prima parte a anului 2014. 
   
 În schimb, Dobrilă apăra Guvernul, arătând că autoritățile asigură plățile interne către beneficiari, fără blocaje. În sistemul absorbției fondurilor europene, beneficiarii care derulează proiectele (firme private, ONG-uri, autorități locale, companii de stat etc.) fac cheltuieli eligibile din bani proprii, pe care statul li le decontează cu bani de la bugetul central, pentru că abia apoi Guvernul să solicite acești bani de la Comisia Europeană, prin cererile de rambursare. 

Cele mai citite

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, în urma unei plângeri depuse de un membru al echipei de...

Gorghiu, la ortopedie, cu întinderi la limbă și creier, după ce s-a jucat cu limba română

Ilustrație: Marian Avramescu Ministra Justiției, Alina Gorghiu, o ia pe urmele marelui actor Florin Piersic, fiind nevoită să treacă pe la ortopedie. Aceasta, după ce...

Familia Regală a României în centrul evenimentelor prilejuite de Ziua de 10 Mai

Ca în fiecare an de 10 Mai, Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Radu, având alături pe Altețele Lor Regale Principesele Sofia și...
Ultima oră
Pe aceeași temă