13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDirector al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi din Giurgiu, cercetat de DNA pentru...

Director al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi din Giurgiu, cercetat de DNA pentru fraude cu fonduri europene

Laurenţiu-Costel Ionescu, director al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Giurgiu şi preşedinte al Comisiei Judeţene Giurgiu de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Adulţilor, a fost trimis în judecată de DNA pentru mai multe infracţiuni. 

Procurorii îl acuză de fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte), conflict de interese şi folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente false, dacă fapta are care rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (2 fapte). 

În dosar, au mai fost deferiţi justiţiei, pentru fapte similare, Adriana Prodan, angajat al unei fundaţii (arest la domiciliu) şi Livia Vlădoi (sub control judiciar). 

Anchetatorii arată că, în cadrul derulării a două proiecte finanţate din fonduri europene, în perioada august – decembrie 2015, Laurenţiu Ionescu şi alte persoane au falsificat un număr total de 268 de înscrisuri din care reieşea că 55 de persoane au participat la cursuri de formare profesională şi că au susţinut, în prezenţa acestuia, examenele iniţiale şi finale, teoretice şi practice. 

"Cursurile aveau ca obiect dobândirea de cunoştinţe ca lucrători în comerţ. Cele două cursuri nu s-au derulat în realitate conform actelor întocmite, iar la examinarea iniţială şi finală a cursanţilor inculpatul Ionescu nu s-a prezentat şi nu a făcut parte din nicio comisie de examen, contrar datelor menţionate în actele pe care le-a completat şi semnat. (…) În acea perioadă, el era angajat cu contract individual de muncă la societatea organizatoare a cursurilor de formare profesională. În baza contractului, el a fost remunerat cu suma totală de 20.341 lei", susţin procurorii. 

Prejudiciul adus bugetului Uniunii Europene se ridică la peste 99.000 lei, constând în toate sumele de bani achitate. 

Pe de altă parte, potrivit DNA, în perioada octombrie 2014 – decembrie 2015, în contextul derulării altor două proiecte finanţate din fonduri nerambursabile europene, Adriana Prodan, în calitate de angajat al unei fundaţii, beneficiind şi de ajutorul altor persoane, a ajutat la falsificarea, respectiv a falsificat actele întocmite pe numele unei persoane, fapte urmate de folosirea cu rea-credinţă a înscrisurilor sub semnătură privată falsificate, în scopul obţinerii de fonduri europene. 

"În acelaşi context, în luna aprilie 2015, în cadrul unuia dintre proiecte, inculpata Prodan a falsificat semnătura persoanei respective pe o coală A4, pe care a transmis-o inculpatei Vlădoi, în format electronic, spunându-i că aparţine persoanei beneficiare pe nedrept a fondurilor. Ulterior, Livia Vlădoi a instigat o altă persoană care a procedat la falsificarea înscrisurilor sub semnătură privată, prin care se atesta munca fictivă prestată de persoana beneficiară a fondurilor. Din înscrisurile falsificate mai rezultă că persoana pe numele căreia s-au plătit pe nedrept salarii din fonduri europene figura cu activităţi distincte atât în Bucureşti, cât şi în Giurgiu", menţionează DNA. 

Sursa citată precizează că, acţionându-se în această manieră, s-a produs un prejudiciu bugetului Uniunii Europene în valoare de peste 54.000 lei. 

Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra unui imobil ce aparţine lui Laurenţiu Ionescu şi asupra unei sume de bani depuse pe numele Adrianei Prodan. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Giurgiu cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. 

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Giurgiu. 

Cele mai citite

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...
Ultima oră
Pe aceeași temă