14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialEurofond şi administratorul companiei, trimişi în judecată într-un dosar de fraudare a...

Eurofond şi administratorul companiei, trimişi în judecată într-un dosar de fraudare a fondurilor europene

Societatea Comercială Eurofond a fost trimisă în judecată de către procurorii DNA pentru infracțiunea de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (5 acte materiale), conform unui comunicat DNA.

Tot în acest dosar procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a administratorului al SC Eurofond SRL, Ionel Gogoană, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete. 

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Floricica-Monica Gogoi, Dorina Miţă, Costinel Zgîrţă, Marius-Cătălin Ţecu, Ionela-Cătălina Ghinea  în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

​Prejudiciul cauzat ca urmare a activității infracționale a administratorului SC Eurofond SRL și a celorlalte persoane este de 604.452 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) s-a constituit parte civilă în procesul penal.

​Citeşte şi: Tăriceanu ar putea fi implicat şi el în dosarul Microsoft. Reacţia fostului premier

Astfel, procurorii au descoperit că în perioada mai – iunie 2012, Ionel Gogoană , în calitate de administrator al societății Eurofond și consultant al proiectelor privind fondurile europene, a luat legătura cu ceilalți 5 inculpați care doreau să acceseze astfel de fonduri prin Măsura 112 (instalarea tinerilor fermieri).

Discuțiile s-au axat pe întocmirea documentației necesare cererii de finanțare inclusiv în ceea ce privește îndeplinirea condițiilor minime de eligibilitate a proiectului printre care și aceea ca inculpați să fie membri ai unei familii de fermier și să fi lucrat mai mult de 50% din timpul lor de lucru în cadrul unei ferme (nu neapărat în ferma familiei), cu cel puțin 12 luni înaintea instalării lor pe cont propriu la conducerea unei exploatații agricole.

Întrucât niciunul dintre inculpați nu îndeplinea condițiile de mai sus, cu consecința respingerii în mod automat a cererii de finanțare, inculpatul Ionel Gogoană s-a oferit să le ajute pe acestea, angajându-se că se va ocupa personal de rezolvarea problemei în cauză prin identificarea unei persoane conducătoare a unei familii de fermier și obținerea informațiilor și declarațiilor necesare.

Concret, în perioada iulie – august 2013, Gogoană  a întreprins următoarele activități: s-a preocupat pentru identificarea persoanei care i-a asigurat suportul documentar (date personale) și material (în privința ștampilei și semnăturii) pentru falsificarea declarațiilor respective şi s-a ocupat de tehnoredactarea respectivelor declarații false.

Totodată, la final i-a asigurat pe ceilalți inculpați că nu se va descoperi caracterul fals al acelor înscrisuri.

În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaţilor.

Cele mai citite

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă