15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialFonduri europene pentru integrarea tinerilor în muncă și afaceri

Fonduri europene pentru integrarea tinerilor în muncă și afaceri

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Florin Jianu, care a vizitat Galaţiul cu ocazia „Zilei Întreprinzătorului”, la invitaţia Patronatului IMM-urilor din Galaţi, s-a referit la mai multe programe europene şi măsuri prin care ministerul intenţionează să susţină integrarea absolvenţilor pe piaţa muncii sau pentru a deveni antreprenori. Ministrul a mai anunţat că firmele mici şi mijlocii care creează locuri de muncă vor beneficia, din luna iulie, de subvenţii la angajarea absolvenţilor din „promoţia 2014”, pentru o perioadă de 6-12 luni. Măsura a fost adoptată pentru că lipsa de finanţare şi capacitatea redusă a IMM-urilor de capitalizare fac dificilă crearea de noi locuri de muncă la nivelul firmelor mici şi mijlocii. 

„Începând din luna iulie am creat o schemă de subvenţii pentru încurajarea creării de noi locuri de muncă pentru care am reuşit să atragem o finanţare europeană în valoare de 40 de milioane de euro. Practic, prin acest program din fonduri europene, vor fi susţinuţi absolvenţii de liceu, cu un salariu maxim net de până la 900 de lei, iar absolvenţii de facultate, cu un salariu net maxim de până la 1.300 de lei, pe o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni, cu obligativitatea întreprinzătorilor să îi mai ţină încă o perioadă faţă de cea pentru care au obţinut subvenţie”, a spus ministrul.

Alt program este cel de susţinere a tinerilor pentru a-şi înfiinţa propria afacere: „Cred că România are nevoie de o nouă clasă, tânără, de antreprenori care să intre în economie şi am trimis în Parlament, în procedură de urgenţă, o lege a întreprinzătorului debutant, care elimină criteriul vârstei şi dă posibilitatea oricărui român care nu a mai avut niciodată o firmă să beneficieze de o serie de facilităţi atunci când îşi înregistrează o firmă: înregistrare gratuită, fără costuri, la Registrul Comerţului: pentru 4 angajaţi are deduceri de CAS, poate aplica un plan de afaceri pentru 10.000 de euro la ministerul nostru, poate lua un împrumut garantat până la 80% de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri în valoare de până la 80.000 de euro”, a spus Florin Jianu.

Programe europene pentru IMM-uri: Horizon 2020 şi Cosme

Ministrul a mai anunţat, în premieră, la Galaţi faptul că la Bucureşti, Comisia Europeană a anunţat lansarea unor noi programe. „Comisia Europeană a lansat joi un program de competitivitate, Cosme 2014-2020, prin care sunt puşi la dispoziţia întreprinzătorilor 2,3 miliarde de euro, pentru susţinerea şi dezvoltarea afacerilor, crearea de parteneriate etc. Tot joi, Comisia Europeană a informat şi despre programul de inovare şi cercetare al Uniunii Europene, Horizon 2020, program care pune la dispoziţia organizaţiilor intermediare de tip patronal, camere de comerţ, institute de cercetare, universităţi, o sumă globală de 78 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020”, a mai declarat ministrul delegat pentru IMM-uri şi Mediul de Afaceri.

Împrumuturi cu dobândă de 1% plus Robor

A mai fost anunţată la Galaţi şi lansarea unui program româno-elveţian care le oferă administratorilor de IMM-uri oportunitatea de a lua credite la dobânzi foarte mici: „Un alt program important este astăzi lansarea programului româno-elveţian, care acordă întreprinzătorilor împrumuturi de până la 100.000 de franci elveţieni cu o dobândă imbatabilă pe piaţă, de 1% plus Robor. Deja sunt 50 de întreprinzători care au aplicat pentru acest program şi primesc finanţare, care este derulată prin partenerul nostru CEC Bank”, a precizat ministrul.

Cele mai citite

Elicopterul președintelui Iranului a aterizat forțat. Nu se cunoaște starea liderului iranian

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Loviturile Rusiei asupra regiunii ucrainene Harkov au făcut cel puțin 11 morți

Rusia a lovit duminică o stațiune aglomerată de la marginea celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina și a atacat, de asemenea, satele...

Elicopterul președintelui Iranului a aterizat forțat. Nu se cunoaște starea liderului iranian

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...
Ultima oră
Pe aceeași temă