20 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialFosta directoare a închisorii Târgşor a primit trei ani de pușcărie cu...

Fosta directoare a închisorii Târgşor a primit trei ani de pușcărie cu suspendare

Fosta directoare a Penitenciarului pentru femei de la Târgşor, judeţul Prahova, Mihaela Puşcaş, trimisă în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri europene şi achitată în primă instanţă, a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare, informează Mediafax.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis apelul declarat de DNA şi au condamnat-o definitiv, luni, la trei ani de închisoare cu suspendare pe fosta directoare a Penitenciarului de la Târgşor, Mihaela Puşcaş, trimisă în judecată pentru fraude cu fonduri europene.

Iniţial, instanţa de fond care a judecat acest dosar, respectiv Curtea de Apel Ploieşti, a achitat-o pe Puşcaş pe motiv că “fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni”.

Prin aceeaşi sentinţă a Curţii de Apel Ploieşti, Mihaela Puşcaş primise pentru faptele pentru care a fost inculpată o amendă administrativă de 1.000 de lei. Instanţa de judecată a constatat, de asemenea, că “partea vătămată Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale – AMPOSDRU preluată de Ministerul Fondurilor Europene reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice nu s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal”.

În martie 2013, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a comisarului şef Mihaela Puşcaş, fost director al Penitenciarului Târgşor, sub acuzaţiile de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată; înşelăciune şi fals intelectual.

Conform rechizitoriului întocmit de către procurori, Mihaela Puşcaş, în calitate de director al Penitenciarului Târgşor şi de manager al Proiectului POSDRU “Persoane private de libertate, în slujba protecţiei mediului înconjurător pentru creşterea competitivităţii şi a atractivităţii teritoriilor” a ataşat la o cerere de rambursare pe care a depus-o la AMPOSDRU, un document inexact şi mai multe documente false, pentru a justifica pre-finanţarea primită şi pentru a obţine plăţi intermediare.

În cererea depusă, fosta directoare a declarat că “regulile privind achiziţii publice şi oportunităţi egale au fost respectate”, “cheltuielile solicitate sunt eligibile” şi “documentele anexate sunt conforme”, însă cercetările efectuate în cauză au demonstrat că o parte din achiziţiile de bunuri, servicii sau execuţii de lucrări au fost efectuate cu încălcarea prevederilor legislaţiei naţionale în vigoare în domeniul achiziţiilor publice.

“Pentru a demonstra însă respectarea acestor proceduri, Puşcaş Mihaela a aprobat mai multe documente, cunoscând că au fost întocmite în fals, documente care au fost anexate la cererea de rambursare nr. 1 formulată în derularea proiectului anterior menţionat. Această faptă a avut ca rezultat obţinerea, pe nedrept, de fonduri europene (FSE) în cuantum de 352.321,30 lei – sumă ce reprezintă o pagubă adusă bugetului Comunităţilor Europene, precum şi fonduri nerambursabile din bugetul naţional în cuantum de 73.959,76 lei”, se arată în comunicatul dat publicităţii de DNA Ploieşti.

Procurorii nu au dispus măsuri asigurătorii în vederea recuperării prejudiciului în acest caz, întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatei.

Comisarul şef Mihaela Puşcaş a intrat în atenţia anchetatorilor în anul 2011, când colegi de-ai săi din Administraţia Naţională a Penitenciarelor au acuzat-o de o serie de infracţiuni de corupţie, fraudă şi abuz în serviciu.

Sindicaliştii din Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) au reclamat-o procurorilor anticorupţie şi Departamentului de Luptă Antifraudă pe şefa închisorii de la Târgşor, acuzând-o că i-a acordat preferenţial concubinului ei un contract în cadrul unui proiect european, în valoare de 425.000 lei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

WC-urile din curțile școlilor vor fi secții de votare, ca tot alegătorul să găsească o utilitate buletinului de vot

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru a elimina preconcepțiile conform cărora toaletele din curțile unităților de învățământ preuniversitar fără canalizare nu sunt bune de nimic, Guvernul...

Importurile de gaze au crescut cu 34,5%, în primul trimestru din 2024

România a importat, în primele trei luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 323 tone echivalent petrol (tep), cu 34,5% mai...

Un alt premier european a fost amenințat după atacul asupra premierului slovac Robert Fico

Premierul polonez Donald Tusk a anunţat joi că a primit ameninţări după tentativa de asasinare a omologului său slovac Robert Fico, un website de...
Ultima oră
Pe aceeași temă