25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialLegile privind achiziţiile publice, esenţiale pentru accesarea fondurilor UE

Legile privind achiziţiile publice, esenţiale pentru accesarea fondurilor UE

Pachetul legislativ care reglementează modul în care sunt cheltuiţi banii publici s-a pierdut pe culoarele Parlamentului, situaţie ce poate bloca accesarea fondurilor europene alocate României.

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) solicită Parlamentului adoptarea de urgenţă a pachetului de legi ce reglementează domeniul achizițiilor publice. AmCham arată că acesta are un impact direct asupra dezvoltării economiei românești și a mediului de afaceri, atât din perspectiva creșterii nivelului absorbției fondurilor europene, cât și în vederea accelerării proiectelor de investiții prioritare.

Reamintim faptul că, pe baza unui raport publicat în luna septembrie, Curtea de Conturi Europeană a recomandat Comisiei Europene ca, din 2017, să înceteze plățile din fondurile europene către România și alte state membre dacă acestea nu-și fac ordine în contractele de achiziţii publice. Raportul auditorilor vorbește despre atribuirea arbitrară a contractelor cu bani publici.

„Achizițiile publice trebuie să devină un instrument transparent, funcțional și eficient care să asigure alocarea eficientă și competitivă a fondurilor bugetare sau europene către proiecte viabile economic, cu impact în dezvoltarea pe termen mediu și lung a țării”, spune Daniela Nemoianu, preșe­din­te AmCham România.

Reprezentanţii Camerei de Comerţ Americană în România arată că din perspectiva mediului privat, contează transpa­rența procedurilor și a dialogului cu autoritățile publice, stabilitatea legislativă și dezvoltarea economică, eficiența procesului competitiv, precum și o selectare avizată a proiectelor pe criterii de oportunitate și sustenabilitate. Astfel AmCham susţine promovarea unor criterii de atribuire care să țină cont de valoarea generată pe întreaga durată de viață a proiectelor, de randamentul economic și utilitatea sistemică sau de impactul replicator, de calitatea tehnică a execuției și de experiența specializată a contractorilor.

Preţul cel mai mic, rabat la calitate

„Problema este că la nivelul autorităților contractante avem de-a face cu o conducere instabilă, care este dependentă de politic și care este puțin calificată. Nu avem un Masterplan în Transporturi, iar lista de priorități se schimbă mai repede decât o putem citi. Studiile de fezabilitate sunt de slabă calitate și nimeni nu le verifică, iar din această cauză licitațiile eșuează.

În unele situații autoritățile contractante nu știu ce vor să cumpere, în realitate fiind nevoie de altceva”, a declarat recent Lorand Fabian, membru în Consiliul Director al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană. Acesta a subliniat faptul că licitațiile nu trebuie atribuite doar companiilor care oferă cel mai mic preț și că trebuie introdus un criteriu de eficiență financiară, fiindcă „se dorește o lucrare de calitate și nu doar una ieftină“.

Într-un studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice se arată că peste 97% din achizițiile publice au ca și criteriu de atribuire prețul cel mai scăzut, deschizându-se astfel o oportunitate pentru produse de o calitate foarte slabă al căror punct-forte este de cele mai multe ori și singurul: prețul. De aceea, tot mai multe lucrări sau bunuri care au fost achiziţionate doar pentru că au fost cele mai ieftine, aduc cu ele o serie nesfârșită de probleme: fiabilitate scăzută, costuri mari de întreținere, calitate generală scăzută.

Volumul achizițiilor publice din România este în permanentă creștere de la an la an, în 2014 valoarea contractelor de achiziții semnate fiind de 17,4 miliarde euro. Aceasta reprezintă nu mai puțin de o treime din bugetul de stat.

Cele mai citite

INCREDIBIL. 35.000.000 de euro un kilometru de autostradă București-Brașov

La propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, Guvernul a adoptat recent o investiție exorbitantă pentru „ciotul” de 5,18 km ai tronsonului Cristian-Codlea...

Când începe termenul de preaviz?

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) din România a emis o decizie care stabilește când începe termenul de preaviz, anunță o știre publicată...

Cum să alegi bateria potrivită pentru panoul tău fotovoltaic

Într-o lume unde există o evoluție a energiei regenerabile, cunoașterea elementelor esențiale ale sistemelor fotovoltaice este vitală. Articolul de față evidențiază factorii pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă